Българските моряци са повече от другите европейци на японски кораби

yaponski-flag

Българските моряците, които работят на японски кораби, са повече от другите европейци, съобщиха от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Статистиката сочи, че 5% от чуждестранния висш плавателен състав на корабите, плаващи под японски флаг, са българи, което означава трето място за нас след филипинските и индийските капитани и механици. Българските морски висши специалисти сумарно наброяват по-голям състав от останалите европейци – поляци, румънци и хървати.

qponiya-vvmyМинистерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония признава ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за институция, която подготвя и обучава морски капитани и механици на необходимото високо ниво. Възпитаниците на училището няма да държат допълнителен изпит за работа на кораби, плаващи под японски флаг, съобщават от учебното заведение като потвърждават думите на к.д.п. Андриян Евтимов, който съобщи първо пред Maritime.bg за положителния одит.

Припомняме, че през октомври м.г. в Морско училище пристигна японска група от специалисти, които извършиха одит за обучението на морски капитани и механици. Дадоха отлична оценка за подготовката им, нивото на преподаване, обучение и материално-техническата база.

„Решението на японското министерство на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма е високо оценка и постижение за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, коментират от морската Алма матер.

Maritime.bg припомня, че и Технически университет – Варна също получи такава оценка от японското министерство.

| Вижте още:
| К.д.п. Андриян Евтимов: Българските моряци вече получават свободно документи за работа на кораби под японски флаг

Maritime.bg – България / Морско образование

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на