Турската Arkas увеличава дела си, MSC остава лидер при превоза на контейнери в България

pristanishte-varnaТурската компания Arkas увеличава значително пазарното си присъствие при превоза на контейнери от и към пристанища в България. Това сочат данните на анализаторите от украинското бюро Informall, изпратени до Maritime.bg. За миналата година линията на Arkas значително е подобрила показателите си, в сравнение с предходната 2013-а година. В тогавашната подредба на контейнерните линии, Arkas заемаше осма позиция, а за миналата година Informall нарежда турската компания четири позиции по-високо с пазарен дял от 8,49%, срещу 3,00% година по-рано. Лидер при превоза на контейнери у нас остава базираният в Швейцария конгломерат Mediterranean Shipping Company (MSC). Корпорацията има пазарен дял у нас от 29,03% за миналата година, което е с 0,56% по-малко от предходната година. Според украинските анализатори, второто място в класацията е на Maersk, които отчитат спад от 1,36% през миналата година до 22,35% от родния пазар. По-големи загуби на бизнес отчита френската CMA CGM, която има 11,08% дял у нас. Анализаторите отчитат най-голям срив при ZIM, която пада с три позиции по-долу в класацията и остава на 9-о място за миналата година едва с 2,79%, срещу 5,18% през 2013 година.

Грузия
Най-голямо увеличение на пазарния си дял в Грузия отчита EMC. 6,62% повече контейнери са превозени от компанията в пристанищата на страната, като фирмата се нарежда на трето място в класацията на Informall за контейнерните линии. На върха, но с 9,49% по-малко бизнес, остава MSC. Компанията има пазарен дял в Грузия в размер на 45,10% за миналата година, при 54,59% за предходния отчетен период. Както и в България, Maersk остава на втора позиция в Грузия, като отчита увеличение в размер на 1,42% до 18,52% от пазара в черноморската страна.

Русия
Лидерското място в руските пристанища на Черно море е отново запазено за MSC и през миналата година. Компанията дори е отчела 1,37% повече обработени контейнерни единици, което й осигурява 22,28% пазарен дял. Най-голямо увеличение обаче отчита втората компания в Черноморската класация на Informall – Maersk. Датската корпорация е спечелила 3,50% дял за миналата година и достига до 19,64% на пазара. В Русия, за разлика от България, турската Arkas, която е на трета позиция, губи 3,26% от пазарния си дял до общо 15,63%.

Румъния
2,43% увеличение на пазарния дял в Румъния отчитат датчаните от Maersk. Въпреки това компанията остава на втора позиция в класацията с 16,78%. Лидер в съседната ни страна е MSC с дял от 21,99%, което е с 0,22% повече от предходния отчетен период, според украинските анализатори. Сериозен ръст на обработени контейнерни единици в Румъния отчита френската CMA CGM, която се нарежда на трета позиция с 12,39%.

Украйна
Най-голямо увеличение за миналата година в Украйна отбелязва CMA CGM. Компанията е увеличила пазарното си присъствие с 4,65% и се нарежда на втора позиция в класацията на контейнерните линии в страната. Лидер, в разтърсваната от конфликти република, е Maersk с дял от 27,20%, като се отчита увеличение в размер на 3,49%. Най-големият губещ в страната е ZIM, която пада с една позиция в класацията до четвърто място и 8,77% пазарно участие.

В Черноморския басейн
MSC е на първа позиция в рейтинга на контейнерните превозвачи и линии в Черно море за миналата година. Общо 24,08% от всички единици са превозени от съдове на компанията. За предходната година MSC отчита незначителен спад в рамките на статистическата грешка от 0,06%. MSC, която в момента е собственик на най-големия контейнеровоз в света и очаква получаването на още 20 гигантски съда от серията, е следвана в Черно море от другия гигант в световния шипинг – Maersk. Датската компания отчита ръст от 1,69% за миналата година или общо 24,08% от пазара в Черно море. 10,44%, без голяма разлика от 2013-а година, държи френската CMA CGM, следвана от ZIM с 8,96% и турската Arkas с 6,90%.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент