14 години затвор за пиратите, които осъдиха Дания

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Пиратите, които успяха да осъдят Дания ще лежат 14 години зад решетките в затвор на Сейшелите. През 2013 година 9-членната пиратска група атакува датски танкер.

Maritime.bg припомня, че Дания не успя да осъди нападателите на кораб TORM KANSAS. Страната дори бе осъдена от тях и трябваше да им изплати обезщетения от по 3,247 евро. Наскоро съд в Сейшелите наложи присъди от по 14 години за сомалийците. Само един от тях ще лежи три години, защото е едва 18-годишен.

На 10 ноември 2013 година датски боен кораб залови групата, след неуспешния й опит да отвлече танкера. Върховният съд в Дания обаче реши, че на сомалийците трябва да бъдат изплатени обезщетения, тъй като са държани твърде много време на борда на бойния кораб, което не е позволило провеждането на нормална съдебна процедура. По договорни отношения Сейшелите водят процесите срещу заловени и обвинени в пиратство. Датският боен кораб ги води именно там, а 15 военни моряци свидетелстват в процеса там.

Този процес е изключително важен за моряците, тъй като те често трябва да се справят с психическите травми, които получават при подобни атаки, коментира техническият директор на фирмата-собственик на танкер TORM KANSA.

Това е първият случай, при който пирати, атакували датски кораб, получават осъдителни присъди за деянията си.

Maritime.bg припомня, че в началото на миналия месец шестима сомалийски пирати бяха осъдени от съд в Испания. Всеки от тях получи присъда от 16,5 години лишаване от свобода за атаката срещу испанския риболовен траулер IZURDIA. Осъдителните присъди в Испания идват само дни след като други пиратски групи успяха да осъдят Дания и Франция за нарушаване на техните човешки права. Дания ще изплати компенсации на 9-членна пиратска група, направила опит да отвлече през ноември 2013г. кораб TORM KANSAS, плаващ под флага на страната. Франция пък ще плати обезщетение на сомалийски пирати заради забавен процес, а решението по този случай е на Европейския съд по правата на човека.

В началото на тази година Международното морско бюро разпространи анализ, който отчита увеличение на пиратската активност. Нападенията и отвличанията на малки танкери във водите край Югоизточна Азия са основната причина за отчетеното повишаване. През миналата година са отвлечени 21 кораба, а година по-рано техният брой е бил – 13.

Още по темата: 
Испания успя да осъди група сомалийски пирати

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент