Подводна река откриха в Черно море

podvodna-reka-cherno-moreГоляма подводна река открили учените на дъното на Черно море. След изчисления експерти са стигнали до извода, че ако реката течеше по повърхността, тя щеше да се класира на шесто място по пълноводие. Тя е почти 350 пъти по-голяма от Темза и 10 пъти от Рейн.

Още по-впечатляващо е, че тази впечатляваща река има дори и каскади, както и дървета, и листа, падащи на морското дъно. На подводната река, която някои места достига до дълбочина 30 метра, има подобия на каскади, като при наземните реки, пише ВарнаУтре.

За проучване на дълбокия канал, намерен под водата, учени от Университета в Лийдс са използвали подводен робот. Така те открили река с много солена вода, която тече по дъното на канал и образува на дъното на Черно море брегове, подобни на тези на земните реки.

„Тази река е по-солена и по-плътна от околната морска вода. Тя се стича по морския шелф, по подобен начин, по който една река тече на Земята“, казва д-р Дан Парсънс.
Това не е първата открита подводна река. В Мексиканския залив, в една пещера, наречена Сенота Анджeлита, също тече подводна река, открита от водолази.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент