АППД чества Световния ден на водата

appd

Световният ден на водата се чества ежегодно на 22 март от 1992 г. насам с цел привличане на общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода. Тазгодишната тема е посветена на водата и устойчивото й развитие, съобщиха от АППД.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) напомня за този ден, който предполага споделена отговорност от всички нас – от международните организации, държавните структури и частни предприятия до гражданското общество и отделния човек, за ефективното и оптимално използване на река Дунав, съобразявайки се с опазване качеството й и нейната чистота.

За България река Дунав не е само северна граница, изобразена като разделителна линия на картата. За всички нас голямата река е многовековна история, настояще и надежда за бъдеще. Мнозина от придунавските райони се препитават от нея, тя е мост на север и път на Запад. На 22 март правителства и международни организации се обединяват и потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата, заяви изпълнителният директор на ИАППД кап. Павлин Цонев.

Директор на дирекция „Хидрология и Хидрометеорология“ към ИАППД инж. Константин Ялъмов поздравява всички колеги и с предстоящия професионален празник на метеоролога, който честваме всяка година след Деня на водата (23 март).

От 50-те години на миналия век всеки ден звучи бюлетина за река Дунав по БНР, който се съставя на база ежедневни метеорологични и хидроложки наблюдения в станциите в Ново село, Лом, Оряхово, Свищов, Русе и Силистра към ИАППД. Наблюденията на състоянието на Дунав ни дават възможност да предупреждаваме корабоплавателите и населението за опасности от щормови явления, заяви инж. Ялъмов.

Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър и термометър. Хидрологичните наблюдения започват 10 години по-късно, като първата станция е открита на р. Дунав в Русе.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).