АППД чества Световния ден на водата

appd

Световният ден на водата се чества ежегодно на 22 март от 1992 г. насам с цел привличане на общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода. Тазгодишната тема е посветена на водата и устойчивото й развитие, съобщиха от АППД.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) напомня за този ден, който предполага споделена отговорност от всички нас – от международните организации, държавните структури и частни предприятия до гражданското общество и отделния човек, за ефективното и оптимално използване на река Дунав, съобразявайки се с опазване качеството й и нейната чистота.

За България река Дунав не е само северна граница, изобразена като разделителна линия на картата. За всички нас голямата река е многовековна история, настояще и надежда за бъдеще. Мнозина от придунавските райони се препитават от нея, тя е мост на север и път на Запад. На 22 март правителства и международни организации се обединяват и потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата, заяви изпълнителният директор на ИАППД кап. Павлин Цонев.

Директор на дирекция „Хидрология и Хидрометеорология“ към ИАППД инж. Константин Ялъмов поздравява всички колеги и с предстоящия професионален празник на метеоролога, който честваме всяка година след Деня на водата (23 март).

От 50-те години на миналия век всеки ден звучи бюлетина за река Дунав по БНР, който се съставя на база ежедневни метеорологични и хидроложки наблюдения в станциите в Ново село, Лом, Оряхово, Свищов, Русе и Силистра към ИАППД. Наблюденията на състоянието на Дунав ни дават възможност да предупреждаваме корабоплавателите и населението за опасности от щормови явления, заяви инж. Ялъмов.

Първите метеорологични наблюдения от нов тип по нашите земи, за които имаме запазени материали, датират от 1860 г. Те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе посредством първата станция по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по р. Дунав, в която се помествали барометър и термометър. Хидрологичните наблюдения започват 10 години по-късно, като първата станция е открита на р. Дунав в Русе.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент