Турция не пуска газовози през Босфора за Украйна

bosfor-tanker-ukraina

Турция не пуска танкери-газовози през Босфора за пристанища в Украйна. Основната причина, за решението на властите в южната ни съседка, е безопасността.

„Преминаването на LNG-танкери през Босфора е проблемен въпрос. На първо място е сигурността. Истанбул е гъстонаселен град, в случай на авария, каквито вече е имало с танкери, последствията за града и населението ще бъдат разрушителни“, заявил посланикът на Турция в Украйна Йонет Джан Тезелъ. По думите му и други черноморски страни ще получават отказ за преминаване на газовози през Босфора, ако изразят такова желание.

Украинската агенция УкрИнформ потвърди, че страната е искала официално разрешение от Турция, но е получила отказ.

Междувременно украинският заместник-министър на енергетиката Олесандр Светелик е съобщил, че Украйна планира строителството на LNG-терминал на стойност 846 милиона евро. Според министъра изграждането на газопровод, за да се свърже бъдещият терминал с газопреносната мрежа на страната, ще струва още 113 млн. евро.

„Към днешна дата, има някои фактори, които забавят изпълнението на този проект. По-специално – несигурността на Турция да даде своето съгласие за свободно преминаване на танкери с втечнен газ през Босфора за Украйна“ казва още министърът.

Maritime.bg припомня, че сигурността на живеещите в Истанбул е сред основните причини за желанието на властите в Турция за прокопаването на „втори“ Босфор.

Ускоряване на проекта за изграждане на „Канал Истанбул“ поиска турският президент Реджеп Таип Ердоган през миналия месец. Развитието на идеята за втори Босфор бе позабравено след встъпването на Ердоган в турското президентство. Именно градежът на втори канал край Истанбул е едно от основните обещания, което Ердоган поема в своите изборни кампании през годините.

| Още за новия канал четете тук:
| Турция цели геостратегическия ключ на Черно море, Ердоган иска ударно нов Босфор

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент