Турция не пуска газовози през Босфора за Украйна

bosfor-tanker-ukraina

Турция не пуска танкери-газовози през Босфора за пристанища в Украйна. Основната причина, за решението на властите в южната ни съседка, е безопасността.

„Преминаването на LNG-танкери през Босфора е проблемен въпрос. На първо място е сигурността. Истанбул е гъстонаселен град, в случай на авария, каквито вече е имало с танкери, последствията за града и населението ще бъдат разрушителни“, заявил посланикът на Турция в Украйна Йонет Джан Тезелъ. По думите му и други черноморски страни ще получават отказ за преминаване на газовози през Босфора, ако изразят такова желание.

Украинската агенция УкрИнформ потвърди, че страната е искала официално разрешение от Турция, но е получила отказ.

Междувременно украинският заместник-министър на енергетиката Олесандр Светелик е съобщил, че Украйна планира строителството на LNG-терминал на стойност 846 милиона евро. Според министъра изграждането на газопровод, за да се свърже бъдещият терминал с газопреносната мрежа на страната, ще струва още 113 млн. евро.

„Към днешна дата, има някои фактори, които забавят изпълнението на този проект. По-специално – несигурността на Турция да даде своето съгласие за свободно преминаване на танкери с втечнен газ през Босфора за Украйна“ казва още министърът.

Maritime.bg припомня, че сигурността на живеещите в Истанбул е сред основните причини за желанието на властите в Турция за прокопаването на „втори“ Босфор.

Ускоряване на проекта за изграждане на „Канал Истанбул“ поиска турският президент Реджеп Таип Ердоган през миналия месец. Развитието на идеята за втори Босфор бе позабравено след встъпването на Ердоган в турското президентство. Именно градежът на втори канал край Истанбул е едно от основните обещания, което Ердоган поема в своите изборни кампании през годините.

| Още за новия канал четете тук:
| Турция цели геостратегическия ключ на Черно море, Ердоган иска ударно нов Босфор

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията