Пристанищна революция в Нигерия

onne-port-1
86,6 млн. тона товари са обработени в пристанищата на Нигерия през миналата година. Властите в страната съобщиха, че е отбелязано увеличение от 12,6% на общия товарооборот спрямо предходната година. Като причина за положителния резултат се посоча увеличената обработка на втечнен природен газ.

Maritime.bg припомня, че през миналата година, в страната бяха завършени проекти за строителство на пристанища на обща стойност 204 млн. щ. долара.

Лично президентът на страната, Гудлък Джонатан, се зае с развитието на пристанищата и промотира новите многомилионни инициативи, свързани основно с пристанище Онне. Само там бе завършено строителството на различна инфраструктура върху 800 хектара земя, при дълбочина на пристанището от 15 метра. В първата фаза на проекта бяха изградени пътни връзки и газова свободна търговска зона.

onne-port-2 Втората част на мегапроекта ще струва близо 3 млрд. щ. долара, като ще бъдат изградени още 8 корабни места, реновирани терени от 600 хектара и построени нови пътища.

„Зоната не само, че се превръща в най-големия газов хъб в света, но е и най-бързо развиващата се търговска зона, която осигурява работата на 50 хил. души“, коментира президентът на Нигерия.

В зоната вече оперират над 160 компании, които са инвестирали близо 8 млрд. долара, твърди на свой ред министърът на транспорта на африканската държава Олесегун Аганга.

Възможността за концесиониране, която вече се предлага на инвеститорите и прилагането на множеството стандарти, ни правят конкурентноспособни на световния пазар, смята президентът на Международната организация на жените в шипинга, Джийн Чиазор-Анишер. „Нашите пристанища вече са международен стандарт“, подчертава още тя в интервю пред местен вестник.

onne-port-3 Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и