Приключи военноморското учение на НАТО в Черно море

DSC_0062

Военноморските части на НАТО приключиха ученията в Черно море, предаде БГНЕС, позовавайки се съобщение на военноморското командване на алианса.

„В края на месеца групата се връща в Средиземно море, за да възобнови патрулирането“, гласи съобщението.

Maritime.bg припомня, че постоянната военоморска група на НАТО навлезе в Черно море на 3 и 4 март за рутинно учение, планирано преди повече от година. Присъствието й в черноморския басейн обаче ядоса руската дипломация, която определи появата на групата кораби като провокация. Корабите са били разузнавани от Су 24 и следвани от руски плавателни съдове. В деня на учението също беше засечен рутинен патрул на руските военоморски сили, но самолетът не доближи корабите на НАТО.

„Ние наблюдаваме активност там, където минаваме в Черно море, но сме тренирани и подготвени за това, което става. Ние напълно очаквахме и видяхме руски морски и въздухоплавателни средства в Черно море и те имат право да го правят така, както и ние, когато става дума за международни води. Руските части, които видяхме, се държаха абсолютно професионално и не са възпрепятствали нашите учения, нито ние техните”, обясни командващият постоянната военноморска група на НАТО контраадмирал Брад Уилямсън.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).