Два нови кораба строят за Параходство Български морски флот в Китай

Общо шест нови кораба приема компанията през следващите две години

BALGARKA

Още два нови кораба ще бъдат построени в Китай за Параходство Български морски флот. Това съобщиха пред Maritime.bg от базираното в Лондон анализаторско бюро Clarksons.

В отчета за поръчките на нови плавателни съдове е посочено, че българската компания се е възползвала от опция по договор от миналата година с корабостроителницата Hongqiang Marine Heavy Industry, Китай.

Параходство Български морски флот официално потвърди информацията пред Maritime.bg, като бе уточнено, че опцията за новите два кораба е приета още преди края на миналата година. Това означава, че българската компания е поръчала общо 6 нови кораба за 2014 година.

Очаква се първият кораб от серията да бъде приет в родния флот през следващата година, а година по-късно и шестият последен.

Припомняме, че през август м.г. финландската компания Foreship Bluetech съобщи пред Maritime.bg, че новите кораби за българската фирма са по нейния проект за еко-бълкер BLUETECH 42. Корабите от този клас се характеризират с изключително ниско влияние, което оказват над околната среда. Дълги са 185 m, при широчината от 31 m и газене 10,5 m. „Бълкерите са изключително икономични, задвижвани са с двигатели MAN 5G50 B 9,5 TII и всеки от тях е с дедуейт 42 300 t“, коментираха тогава проектантите.

Междувременно, по непотвърдена официално от БМФ информация, Maritime.bg научи, че компанията води преговори и е пред финализиране на сделка за покупката на още два кораба от китайската корпорация COSCO. Въпросните съдове са 30-хиляди тонни бълкери на под 5 години.

„Новите кораби са важна предпоставка за развитието и просперитета на фирмата, но не по-малка предпоставка за успешния бизнес е и плавателният състав. В тази връзка компанията е създала собствен Център за професионално обучение. Центърът осигурява всички необходими специални и допълнителни морски подготовки, съвместно с ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, коментираха през миналата от ръководството на компанията пред корпоративното издание „Навибулгар Нюз“.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини