Два нови кораба строят за Параходство Български морски флот в Китай

Общо шест нови кораба приема компанията през следващите две години

BALGARKA

Още два нови кораба ще бъдат построени в Китай за Параходство Български морски флот. Това съобщиха пред Maritime.bg от базираното в Лондон анализаторско бюро Clarksons.

В отчета за поръчките на нови плавателни съдове е посочено, че българската компания се е възползвала от опция по договор от миналата година с корабостроителницата Hongqiang Marine Heavy Industry, Китай.

Параходство Български морски флот официално потвърди информацията пред Maritime.bg, като бе уточнено, че опцията за новите два кораба е приета още преди края на миналата година. Това означава, че българската компания е поръчала общо 6 нови кораба за 2014 година.

Очаква се първият кораб от серията да бъде приет в родния флот през следващата година, а година по-късно и шестият последен.

Припомняме, че през август м.г. финландската компания Foreship Bluetech съобщи пред Maritime.bg, че новите кораби за българската фирма са по нейния проект за еко-бълкер BLUETECH 42. Корабите от този клас се характеризират с изключително ниско влияние, което оказват над околната среда. Дълги са 185 m, при широчината от 31 m и газене 10,5 m. “Бълкерите са изключително икономични, задвижвани са с двигатели MAN 5G50 B 9,5 TII и всеки от тях е с дедуейт 42 300 t”, коментираха тогава проектантите.

Междувременно, по непотвърдена официално от БМФ информация, Maritime.bg научи, че компанията води преговори и е пред финализиране на сделка за покупката на още два кораба от китайската корпорация COSCO. Въпросните съдове са 30-хиляди тонни бълкери на под 5 години.

“Новите кораби са важна предпоставка за развитието и просперитета на фирмата, но не по-малка предпоставка за успешния бизнес е и плавателният състав. В тази връзка компанията е създала собствен Център за професионално обучение. Центърът осигурява всички необходими специални и допълнителни морски подготовки, съвместно с ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, коментираха през миналата от ръководството на компанията пред корпоративното издание “Навибулгар Нюз”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Проверяваха сигнал за тяло в канала море – езеро под Аспаруховия мост във Варна

Екипажът на катер на ИА "Морска администрация" и огнеборци от РДПБЗН - Варна проверяваха сигнал за предполагаемо забелязано тяло на гражданин в района на плавателния канал

Отряд доброволци помага в борбата с бракониерството и замърсяването на водните обекти

Двадесет доброволни сътрудници са обучени и с тяхно участие вече са извършени доста проверки, съвместно със служителите на Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури

Проф. Пимпирев: Надявам се това да е последното отлагане на отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

Влекачи POLLUX, CASTOR и НИК СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Снимка: Maritime.bg Дребни неща се изкусуряват. Това коментира в ефира на Радио - Варна професор Христо Пимпирев в

МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал "ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент