Подкрепа от Русия иска Гърция за пристанище Солун

pristanishte-solun

Гърция ще иска подкрепа от Русия за планираната приватизация на пристанище Солун и държавния железопътен оператор Trainose. На 8 април премиерът на съседна Гърция Ципрас, заедно с министърът на отбраната Кеменос, ще посети Москва, съобщиха местни медии.

Делегацията ще се срещне с представители на руския транспортен сектор. Ще бъдат обсъдени и въпроси свързани с отбраната и енергетиката, уточняват гръцките медии.

Все още обаче не е ясно дали руският бизнес ще може да се включи в процедурите по концесиониране на пристанищата в Гърция, заради наложените от ЕС санкции.

Maritime.bg припомня, че Гърция удължи до юни намиращите се в ход приватизационни конкурси за пристанищата Пирея и Солун, а също и за железопътния оператор ТРЕНОСЕ. Финансовият министър Янис Варуфакис увери, че „стартиралите законови тръжни процедури ще продължат“.

В средата на миналата година осем големи компании заявиха интерес за купуване на 67% от капитала на пристанището в Солун. В надпреварата за приватизацията на порта участваха: APM Terminals, B.V.; Deutsche Invest Equity Partners, GmbH; DufercoParticipation Holding, SA; International Container Terminal Services, Inc; Mitsui & Co., Ltd.; P&O Steam Navigation Company (DP World); Russian Railways JSC-GEK TERNA S.A. и Yilport Holding,Inc.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент