Московски: Основен приоритет е развитието на пристанищата

DSC_2699_3Използването на възможностите на морския сектор за постигане на икономически и социален напредък придобива все по-голямо значение, и държавите с излаз на море, трябва оптимално да използват този ресурс. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на международна конференция „Интелигентен и син растеж – нови възможности за синята икономика в региона на Черно море“. Форумът се организира съвместно от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Европейската Комисия.

Първата конференция, посветена на развитието на синята икономика в Черно море, се проведе в началото на миналата година в Букурещ. „С организирането на подобни събития правим важна стъпка към задълбочаване на сътрудничеството и обмена на информация между държавите от региона, с оглед на постигането на интегриран подход в развитието на отделните сектори, имащи отношение към морето“, каза министър Московски. Той допълни, че днешният форум е добра възможност да се отчете какво е постигнато през тази една година и да бъдат обсъдени ключови въпроси, които в дългосрочен план ще определят ролята на синята икономика в Черно море

„Нашите основни приоритети в областта на морския транспорт са свързани с развитие и модернизация на пристанищата, повишаване на качеството на услугите, прилагане на интелигентни транспортни системи, сигурност и безопасност на превозите, както и ограничаване на вредните емисии от корабоплаването“, заяви Ивайло Московски. В рамките на конференцията се дискутират въпроси, свързани още с риболова, генерирането на заетост, привличането на крайбрежен и круизен туризъм, цялостната бизнес среда, правната рамка, свързана с морското дело, възможностите за партньорство и ролята на морските клъстери и мрежи.

В откриването на конференцията участва и Кармену Вела, европейски комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството. Той призова държавите от Черноморския регион максимално да използват възможностите за финансиране на проекти с участието на няколко страни. По думите му, Европейската комисия изцяло ще подкрепи такива инициативи.

Участие във форума взеха и делегации от Румъния, Украйна, Молдова, Грузия, както и представители на редица черноморски организации.

По-късно през деня в рамките на двустранна среща между министър Ивайло Московски и комисар Кармену Вела двамата обсъдиха предприемането на координирани действия за постигане на интегрирана морска политика, които са свързани с развитието на морското наблюдение, морското пространствено планиране, интегрирано управление на крайбрежните зони, както и подобряване на научното сътрудничество и познанията за морската среда.

[box style=“0″]

Още по темата: 250 милиона евро за България и Румъния за Черно море

[/box]

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент