Япония прие най-големия си боен кораб след Втората световна война

izumo

Най-големият японски боен кораб от Втората световна война насам бе приет в състава на японските Военноморски сили. Хеликоптероносачът „Изумо“ е голям колкото самолетоносачите от имперския флот, които са водили борба със силите на САЩ в Тихия океан, пише агенция „Ройтерс“, цитирана от Дневник.

Корабът ще има екипаж от 470 моряци и е пример за това как Япония се опитва да разширява възможностите на своите въоръжени сили да участват в операции в чужбина и влиза на въоръжение в момент, в който премиерът Шиндзо Абе търси одобрението на парламента за промяна на следвоенната пацифистка конституция на страната.

Дългият 248 м „Изумо“ наподобява по конструкция и размер десантните кораби на САЩ, но е определян като ‘разрушител“, което позволява употребата му в Япония без да се нарушава конституционната забрана за притежаване на нападателни оръжия, за каквито се смятат самолетоносачите и други авионосни кораби.

„Корабът може да служи в широк диапазон от роли, включително мироопазващи операции, и оказване на помощ при международни бедствия“, каза генерал Накатани Ген, министър на отбраната на Япония, на церемонията по предаването на кораба в корабостроителницата в Йокохама.

„Той също така ще подобри способностите ни за борба с подводници“, отчете генералът.

Исканията на Абе за облекчение на рестрикциите в конституцията на страната и натрупването на отбранително въоръжение изнервя съседен Китай.

Япония обяви и закупуването на самолети за патрули на дълги разстояния, военни товарни самолети, изтребители Lockheed Martin F-35, десантни щурмови превозни средства, както и самолети Osprey, който ше могат да се използват на „Изумо“, тъй като са способни на вертикално излитане и кацане.

„Изумо“ не разполага с катапулт, необходим за излитане на конвенционални самолети, но се планира употребата на изтребители F-35 с вертикално излитане.

Корабът ще бъде базиран във военноморската база Йокосука, близо до Токио, където е базирана и авионосната бойна група на Седми американски флот и самолетоносача „Джордж Вашингтон“.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че