Бургас е нова круизна дестинация с голям потенциал

2

Представители на „Пристанище Бургас” ЕАД участваха в най-голямото круизно изложение „Cruise Shipping Miami 2015”. То се проведе в периода 16-19 март в Маями, САЩ.

Изложението е най-голямото круизно събитие в света, в което участват над 900 изложители и е посещавано от 11 000 представители от 125 страни.

Конференцията бе открита от Крис Хайман от „Seatrade”, организатори на международната конференция и круизното изложение. През четирите конферентни дни бяха разгледани няколко основни теми, свързани с географията на круизния туризъм, сигурността, развитието на крузния продукт и маркетингови сегменти. В конференцията участваха всички круизни оператори и представители на пристанища от целият свят.

Във водещата презентация “Развитие на пристанищната инфраструктура в новопоявили се пазари”, Джон Терсек, вицепрезидент на Royal Caribbean Cruises Ltd. изрично отбеляза, че България, в частност Бургас е нова круизна дестинация с голям потенциал. В отделен разговор Джон Терсек и ръководителите на Пристанище Бургас дискутираха силните и слабите места за развитие на круизите в Бургас. По думите на експерта пред бургаското пристанище предизвикателствата за развитие на круизния бизнес са подобряване на инфраструктурата и интермодалността на специализирания терминал. Той заяви, че е убеден, че положителните отзиви от успешното начало ще се повторят в скоро време, независимо от сложната ситуация в региона.

В дните на изложението беше проведена официална среща с представителите на Търговската палата на град Трабзон и ръководството на едноименното пристанището, които съвместно с порт Батуми /Грузия/ разработват Черноморска круизна платформа, която да обедени усилията на този бизнес в Черно море, както и да се подготви текст на Меморандум за сътрудничество между заинтересованите пристанища в региона. Инициатива, подкрепена и от Порт Бургас, със сигурност ще разшири представителността на Черно море и може да даде допълнителна уверенност на круизните компании за дългосрочност на техните нови круизни намерения.

Представителите на Грузия, с които пристанище Бургас участва съвместно няколко години на изложението , също потвърдиха готовността си за обединение на няколко порта/страни за развитие на круизният бизнес в Черно море.

За подобряване на обслужването на пасажерите от големите круизни кораби и от крайбрежното плаване, с водещите световни фирми от Испания – «Аделте» и «ТУББО» бяха разгледани техническите параметри и ценови условия за изграждане на пътнически круизен ръкав на морска гара Бургас. Модерните и конкурентни ценови решения на експертите от „ТУБО” в близките месеци могат да бъдат реализирани в новия терминал.

В потвърждение на добрите перспективи за морския круизен бизнес в порт Бургас са и съгласуваните нови 5 посещения за 2016 и 2017 година на 220 метровия кораб Costa neoRomantika, който ще да открие сезона на 5 април 2016 година с 1800 пасажери.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).