14 украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро

Вижте последната развръзка със случая в специалната страница на Maritime.bg

ASIAN_DREAM (1)

14 украински моряци гладуват на кораб във Варненското езеро, научи Maritime.bg.

Мъжете се намират на борда на бълкера ASIAN DREAM (IMO 9486295), който в момента се намира в езерото.

Днес на борда на кораба, плаващ под флага на Бахамските острови, свършват провизиите. Моряците от няколко дни са принудени да получават ограничени дажби, водата им е почти свършила.

Нито корабособственикът, нито мениджърът на кораба оказват съдействие на 14-те украинци. Едностранно операторът прекратява договора с агентийската фирма във Варна. По информация на Maritime.bg корабът е натрупал сериозни задължения към различни институции във Варна.

От Дирекция “Морска администрация” – Варна потвърдиха информацията, като допълниха, че тя е предадена до знанието на консула на Украйна у нас.

За ситуацията е уведомена и Международна федерация на транспортните работници (ITF).

Някои от моряците са на борда на кораба почти 12 месеца, а голяма част от тях не са получавали заплати от близо 3 и повече месеца.

ASIAN_DREAMСправка на Maritime.bg сочи, че съвсем скоро флагът на кораба е бил сменен. Според система Equasis, ASIAN DREAM доскоро е плавал под либерийски флаг, докато в момента други специализирани системи посочват, че съдът е преминал към флага на Бахамските острови. Като технически мениджър на плавателния съд, система Equasis сочи базираната в Шанхай фирма INTERNATIONAL MARITIME ADVISOR. Според същата система корабът е собственост на китайската фирма ASIAN DREAM SHIPPING LTD. Въпросните фирми нямат уеб сайтовете. Maritime.bg все пак откри в интернет техни имейли, а на изпратените от редакцията въпроси се върнаха автоматични отговори, че такива адреси не съществуват.

В момента екипажът на ASIAN DREAM е напълно изоставен. Maritime.bg дори научи, че са били обсъждани варианти за осигуряване на храна на моряците от църкви или други неправителствени организации. Възможно е моряците сами да напуснат плавателния съд, което обаче ще означава, че трудно биха имали възможност за претенции за заплати на следващ етап. Случаят става още по-сложен, ако украинците вземат такова решение, тъй като съдът е в езерото.

Кораб ASIAN DREAM (IMO 9486295) е построен през 2009 г. Съдът е дълъг 120 метра, широк 17 метра и с дедуейт 7448 тона.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент