Европа налага санкции срещу 40 морски фирми от Иран

iranski-tanker

Санкции срещу 40 фирми от морския сектор на Иран възнамерява да наложи отново Европейският съюз. Според ЕС въпросните компании са собственост или са свързани с Ислямска държава.

Сред останалите причини за санкциите са подозренията, че фирмите оказват логистична поддръжка на терористичните групи, включително осигуряване на обучение.

Междувременно ирански морски адвокат коментира, че санкциите са изцяло политически акт, който не лежи на никакви реални доказателства.

Maritime.bg припомня, че през януари Европа вдигна санкциите, които беше наложила на иранска банка и 40-те фирми от морската индустрия. Мерките бяха анулирани от Европейския съд, след като не бяха открити преки доказателства срещу фирмите, за които тогава се твърдеше, че подкрепят ядрената програма на Техеран.

Сред фирмите, на които бяха наложени сериозни ограничителни мерки, бяха базираните в Хамбург Ocean Capital Administration Gmbgh и Kerman Shipping Co., Working Shipping Investments Ltd. – регистрирана в Малта, и много други, припомня „Ройтерс“.

През миналия месец Европейският съюз повторно вкара в „черния списък“ най-големия танкерен оператор на Иран – националната компания NITC. Поредното обявяване на списъка идва на фона на неуспешните опити за постигане на спогодба с Техеран за ядрената му програма.

Maritime.bg припомня, че преди десетина дни стана ясно, че Ислямска държава е искала да предизвика хаос в корабоплаването, според изтекъл документ на непризнатата държава и сунитска терористична групировка. Терористите планирали да осъществят атаки срещу търговски кораби, включително сред целите й попадали основни корабоплавателни пътища.

Преди месец Франция изпрати самолетоносача си „Шарл де Гол“ за участие в операциите срещу „Ислямска държава (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) в Ирак „Шарл де Гол“, отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач „Карл Винсън“, в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ.

[box style=“3″]
Още по темата:
Ислямска държава иска хаос в корабоплаването
[/box]

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент