Ердоган възстанови държавната яхта на Ататюрк

 

savarona1
Президентът на Турция Реджеп Ердоган беше домакин на среща с чуждестранен лидер на борда на историческа яхта. Това е първо подобно събитие на борда на яхтата SAVARONA, след като бе купена обратно от турското министерство на културата от бизнесмена Кахраман Садикоглу.

Турският бизнесмен купува SAVARONA от южната ни съседка през 1989 г. и я използва за туристически цели, докато не избухна огромен скандал през 2010 г. Тогава стана ясно, че яхтата на няколко пъти буквално е превръщана в плаващ бардак. Това накара турското министерство да си върне плавателния съд.

Яхтата е построена през 1931 в корабостроителници BLOHM + VOSS. За своето време тя е била най-голямата и бърза яхта, като строителството й е струвало цели 4 млн. долара. През 1992 година съдът е преоборудвана, оригиналните парни турбини са заменени от два дизелови двигателя на Cat, а съвсем наскоро е сменена голяма част от оборудването на борда. През 1992 г. яхтата е получила и интериорен ремонт, като целият процес е ръководен от Доналд Старки. За отбелязване е, че на борда на SAVARONA има близо 300 тона полиран мрамор, над 65 тона само в турската баня.
savarona
Първоначално яхтата е била построена за богатата американска наследничка Емили Кадуаледър, чието семейство е известно със строителството на емблематичните мостове Бруклин и Голдън гейт. В продължение на 7 години богатото американско семейство се е радвало на лукса на борда в Атлантическия океан и Средиземно море. През 1938 година яхтата е продадена на турското правителство и Мустафа Кемал Ататюрк. SAVARONA започва да служи като държавна яхта. На борда й са проведени десетки срещи със световни лидери по времето на Ататюрк, а след неговата смърт яхтата попада в ръцете на военните власти. Над 400 души са участвали в ремонта на плавателния съд след като е купен от турския бизнесмен Садикоглу през 1989 година.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент