Морска гара – Варна очаква първи пътнически кораб за сезона

Пореден гост влиза в Пристанище Варна
Първият пасажерски кораб за Варна тази година се очаква да акостира на Морска гара на 26-ти март. Той ще пристигне от Констанца и след кратък престой ще се насочи към Ялта. На борда му по всяка вероятност ще има 400-500 пасажери. Това каза шефът на Морска гара – Варна Александър Аврамов, цитиран от Морето.

Посещението е едно от общо 36-те заявени до момента. Първата визита е малко преди традиционното начало на сезона, траещ от април до октомври. Броят на посещенията не е категоричен, защото винаги до последния момент не е сигурно дали даденият кораб няма да бъде канцелиран, обясни Аврамов.

Общо 10 различни кораба ще акостират във Варна. Само за единия от тях е планирано да извърши 22 посещения. Става дума за украински кораб река-море с около 200 пасажера. Колко точно ще са посещенията му ще стане ясно до около месец, каза шефът на Морска гара.

Най-големият кораб, записан засега, се очаква да бъде с около 900 пасажери. Това означава, че сред заявените към настоящия момент посещения няма такова като на гигантския кораб от миналата година Celebrity Constellation, превозващ около 2000 пътници. Той бе толкова голям, че не успя да влезе в пристанището и остана на котва в залива. Мина през Варна няколко пъти в рамите на сезона.

Броят на заявените тази година посещения отговаря на миналогодишния. Тогава круизните туристи, стигнали до Варна, бяха над 20 хил. През 2015-та обаче очакванията са да са около три пъти по-малко. Като цяло корабите, които са включили Варна в маршрута си, са с по-малък тонаж, което означава и че могат да превозват по-малко пътници.

Около 90% от корабите ще дойдат от Констанца и след това ще се насочат или към Несебър, или към Истанбул. По-голямата част от плавателните съдове са под бахамски флаг.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Предлагат включване на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство

Комисия, подкрепяна от ООН, предлага Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство и предупреждава, че без "амбициозни, бързи и

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавяне на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент