Кой иска да стане генсек на IMO?

IMO

Vitaly KlyuevЗа първи път Руската федерация издига кандидат за поста генерален секретар на Международната морска организация (IMO). В „битка” се включва заместник-директорът на руския Департамент за политики в областта на морския и речен транспорт Виталий Клюев. Русия е държава-членка на IMO още от създаването й. Мотивите за участие в избирането на нов генсек на руския кандидат са свързани с опитите на някои държави-членки да направят IMO платформа за предубедени дискусии, в резултат на опити за борба на световните пазари. Руският кандидат обещава, че ще гарантира вземането на балансирани решения.

Maritime.bg припомня, че изборът на нов генерален секретар на организацията ще стане през юни т.г., а той ще встъпи в длъжност в първия ден на следващата година.

Освен Русия, Дания и Кипър също издигнаха свои кандидатури. Правителството в Кипър предлага за поста Андреас Христостому, който в момента ръководи департамента по корабоплаване. Христостому е позната фигура в IMO. В продължение на много години е ръководил Комитета за опазване на морската среда в международната организация. В подкрепа на кандидатурата се обедини и кипърския морски бизнес. Местната морска камара смята, че Христостому отговаря на всички изисквания за заемане на поста.

Настоящият директор на морските власти в Дания Андреас Нордсет също е номиниран за поста.

Lim-ki-TackЗа втори път Южна Корея ще опита да наложи свой кандидат. В тазгодишната надпревара ще участва Лим Ки-так, който ръководи пристанищната администрация в Пусан. Maritime.bg припомня, че корейският професор по право Чае И-сик бе първият претендент на страната през 2011 година. Според тазгодишният кандидат за генсек на IMO от Корея, страната му и местния бизнес ще получат световно признание за приноса си в индустрията, ако той поеме поста.

Бъдещият генерален секретар на Международната морска организация ще бъде избран сред 40 гласуващи на таен вот. Възможно е още на първия тур на изборите да бъде избран кандидатът, който събере най-много гласове. Ако никой не събере над половината гласове се продължава със следващи избори, като при всеки следващ отпадат кандидатите с най-малко гласове.

Към момента шестима са експертите, които искат да заемат поста на настоящия генсек Коджи Секимизу. Освен кандидатите на Русия, Кипър, Дания и Корея, свои кандидатури са издигнали още Холандия, Кения и Филипините.

Maritime.bg припомня, че през миналата година Коджи Секимизу посети България. У нас той получи почетно звание „доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Генсекът на IMO откри най-новата тогава лаборатория в Морско училище и изнесе академично слово, в което изрази своята увереност, че развитието на морската индустрия е пряко свързано с подобряване на морското образование.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент