Гърция продава пристанище Пирея до дни

pireya

Гърция ще продаде до няколко дни мажоритарния си дял в Пристанище Пирея, стана ясно от думите на заместник на министър-председателя на южната ни съседка, цитиран от китайската агенция „Синхуа“.

Новото правителство в Гърция дойде с обещанията да прекрати приватизацията на множество държавни компании, сред които и пристанището в Пирея, в което страната държи 67% от акциите.

Китайската корпорация COSCO бе сред петте кандидата, които участваха в процедурата за приватизация, която стартира предходното правителство.

В момента местните власти правят опит за предоговаряне на концесионните условия.

Най-вероятно точно китайската компания ще бъде избрана за концесията на пристанището, по думите на заместник на премиера Ципрас, който бе на посещение в Китай.

Maritime.bg припомня, че в края на януари още преди формално да е поел поста зам.-министър на морския транспорт, Теодорос Дрицас обяви, че спира приватизацията на оператора (OLP) на пристанището в Пирея.

Преди дни Европейската комисия обвини Гърия, че неправомерно е осигурила данъчни облекчения за оператора на контейнерния терминал в пристанището.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент