К.д.п. Живко Петров: Трябва да се оптимизира структурата за търсене и спасяване

jivko-petrovОптимизиране на структурата за търсене и спасяване е основната ни цел с предложението за промяна на устройствения правилник на агенцията. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров.

По думите му останалите промени ще осигурят прехвърляне на всички оперативни дейности към териториалните дирекции на агенцията.

„В София ще останат нормотворческите и международни функции на агенцията“, подчерта к.д.п. Петров.

Maritime.bg припомня, че именно подобна децентрализация на дейностите в агенцията искат от години редица морски неправителствени организации и бизнес.

Предложените промени предвиждат и намаляване състава на агенцията. Той ще се съкрати с 37 души.

Във Варна ще бъде обособена нова главна дирекция, самостоятелно звено, която ще осъществява функциите в сферата на аварийно-спасителните дейности на море. Предвижда се работещите в нея да бъдат разположени в новата кула в кв. Аспарухово.

„Тази дирекция по-нататък трябва да доработи плановете за взаимодействие с останалите държавни институции – Военноморските сили, Гранична полиция, доброволчески организации и други. Ще бъдат разработени различни сценарии за действие при възникване на определени ситуации“, подчерта к.д.п. Петров.

По думите му до момента дейностите по търсене и спасяване са били обезличени и някак скрити като отдел в агенцията. Промените, които сега се предлагат са свързани с натрупания многогодишен опит и ноухау от други чужди служби.

Шестте малки и двата големи спасителни съда, с които в момента разполага агенцията, ще преминат към новата главна дирекция. По един катер ще остане за всеки от капитаните на пристанища.

„Толкова години се правеха срещи и се искаше изграждането на специализирана структура, едва сега обаче предлагаме такава да бъде реално създадена“, коментира още к.д.п. Петров.

Вижте тук останалите предложени промени в ИА „Морска администрация“

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент