Вече четири месеца държат български моряци в Либия

SUN_OIL_I

Няма развитие със случая на двамата български моряци, които бяха задържани в Либия. Това казаха пред Maritime.bg от пресцентъра на Министерството на външните работи. От МВнР уточняват, че работата по случая продължава.

До 10 години лишаване от свобода може да бъде наложено на българските моряци, които бяха арестувани на борда на кораб SUNOIL I в Либия. Maritime.bg припомня, че бункеровчикът, с 5-членен екипаж,  бе задържан на 3 януари. Плаващият под молдовски флаг съд е аварирал в Средиземно море, след което е провлачен до Триполи.

Срещу екипажа е повдигнато обвинение за контрабанда на петролни продукти. Българските моряци са в добро здравословно състояние.

В момента Либия извършва засилен контрол на корабоплаването. Основната причина е, че част от пристанищата на страната са под контрола на бунтовнически групировки. През последните месеци зачестиха случаите, при които либийските власти използват сила срещу кораби в териториални води. Танкер бе бомбардиран от Либийската национална гвардия (ЛНГ) в средата на месеца. Съдът е правил опит да достави товар гориво за радикалната ислямска групировка Ансар ал-Шариат, според ЛНГ. Припомняме, че в началото на месеца друг танкер бе обстрелван от либийски сили. Тогава на кораб ARAEVO загинаха двама моряци.

Още по темата:
Десет години затвор грозят българските моряци в Либия

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент