ИАРА все пак ще бъде преместена в Бургас

kater-iaraВ края на март министър Десислава Танева потвърди, че Изпълнителната агенция по рибарство (ИАРА) ще се мести в Бургас, след като се променят съответните устройствени актове. Това стана ясно на дискусията „Вкуси България“. Наскоро назначеният нов шеф на ИАРА-Бургас Николай Иванов потвърди за BurgasNews, че знае за тези намерения. „Кога точно ще стане това, не мога да кажа, тъй като всичко зависи от сроковете, които си е поставило Министерството на земеделието и храните. Процесът е в напреднала фаза. Знаете, че Бургас отдавна разполага с необходимата база“, посочи Иванов.

Кабинетът „Борисов 1“ прие през май 2012 год. решение за извеждането на част от държавните административни структури извън столицата. Процесът трябваше да стартира с преместването в Бургас на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. За целта дори в рамките на година беше реновирана сградата на ул. „Княз Ал. Батенберг” 1 със средства от Министерството на финансите за 150 000 лева. В областта са регистрирани най-много пристанища, рибовъдни стопанства, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната. Бургаските риболовни лодки и кораби осигуряват 70 % от националния улов на риба. На територията на Бургаска област са регистрирани 262 вътрешни водоема – най-голям брой от всички области в страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са разположени в Бургаска област.

През октомври 2013 год. тогавашният министърът на земеделието и храните Димитър Греков заяви, че ИАРА няма да бъде преместена в Бургас. Като причина той изтъкна, че браншът не подкрепял това, тъй като другите институции, свързани с обслужване на ИАРА, са в столицата. Това щяло да създаде повече трудности, отколкото да доведе до ползи.

В момента бургаските инспектори от ИАРА наблягат на проверките в търговската мрежа. „Морето е лошо и малко рибари набират смелост да влязат във водите, още повече за незаконен улов с цел продажба. В магазините следим за незаконен улов на щука и бяла риба, тъй като до 15.май има забрана за тях. Не сме констатирали нарушения. След 15.04. ще засилим проверките, защото след тази дата влиза забраната за улов на калкан във водите на Черно море с всякакъв вид риболовни уреди, с продължителност 60 дни. До 30-ти април е забранен и уловът на щука и рапер. Забраната за улов на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди също влиза в сила от 15-ти април тази година и ще продължи до 15-ти май“, припомни Иванов. Като трудност той отбеляза набезите от роми във Вая и Мандра. „Мрежите се хвърлят обикновено в 2-3 след полунощ. Пак в малките часове на деня тези бракониери вадят улова. Само за месец сме заловили 4-5 хил. метра мрежи от тези водоеми. Мрежата се унищожава, рибата се връща обратно, част от нея даряваме на социалния патронаж. За нас обаче е по-важно да заловим нарушителите, което е почти невъзможно“, обясни още Иванов.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент