Не казват официално, че Yasar Abi е изнесъл боеприпаси от Бургас

Yasar-AbiКораб YASAR ABI е изнесъл експлозиви от частен пристанищен терминал в Бургас, писа Maritime.bg в средата на февруари. Едва днес от ДП „Пристанищна инфраструктура“ отговориха по Закона за достъп до обществена информация, че всъщност подобна информация не е от обществен интерес, с което отказаха официално да потвърдят, че плавателният съд е изнесъл боеприпаси.

Такава информация е налична в Ръководство на корабния трафик и проста справка може да докаже, че корабът е товарил 511 тона експлозиви (Клас 1.1).

„Пристанищна инфраструктура“ отказва да назове абсолютната истина, че за Украйна от България са отплавали боеприпаси, вероятно използвани срещу мирното население в разтърсваните от бойни действия райони, под претекст, че става въпрос за търговски сделки.

Плавателният съд е разтоварил 1500 тона метални изделия в Пристанище Бургас, а на 29 януари в 23:25 ч. се е преместил на частен терминал. Именно там корабът, плаващ под Панамски флаг, е товарил 511 тона експлозиви. От частния терминал запазиха пълно мълчание въпреки многобройните опити на редакцията да получи информация. „Обърнете се към ДППИ„, бе лаконичният отговор от пристанищния оператор.

oradiyaПрипомняме, че междувременно стана ясно, че не само YASAR ABI е изнасял боеприпаси от Бургас за Украйна. Други кораби също са били товарени и са изнесли оръжия за трети страни. В редакцията на Maritime.bg бяха получени снимки, за които се твърди, че са правени в Бургас. На тях се виждат два броя 152 мм буксируеми гаубици Д-20.

Още колко адски машини са отплавали от българските пристанища, никога няма да стане ясно. Вашите снимки и видео на подобни товари можете да изпратите тук.

Още по темата:
Yasar Abi е изнесъл експлозиви от Бургас (снимки и видео) 

Д. Велев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент