4057 кораба контролират гръцките корабособственици

koraboplavane

Гърция обяви пореден рекорд за увеличение на броя кораби, контролирани от местни компании. До 10 март гръцки фирми контролират 4,057 кораба (над 1000 GT) с дедуейт 314,5 млн. т. Това означава, че през миналата година в състава на флота на гръцките корабособственици са влезли 156 нови съда, което е увеличение с 8% спрямо предходния отчетен период. Според годишната статистика на Lloyd’s Register 374 гръцки кораба от общата бройка са с дедуейт 38 млн. тона

Докладът сочи още, че през миналата година корабособствениците от съседната ни страна са купували всички видове кораби с изключение на химикаловози, продуктовози и пасажерски съдове. Най-много през 2014-а година гръцките корабособственици са купували бълкери – общо 104 кораба. В момента общият брой на контролираните от гръцки компании бълкери е 1856, като в момента се строят 148 нови съда.

През миналата година нови 77 танкера са влезли в състава на гръцките компании, като по този начин общият им брой достига 709 съда, 80 от тях в момента се строят. 196 са гръцките газовози, като през отчетния период, местни фирми купуват 13 нови кораба.

Само 8 нови контейнеровоза са купили местни компании, 39 продължават да се строят. Общият брой на контролираните от местните корабособственици контейнеровози достига 347 кораба.

През последните кризисни години гръцкият флаг понесе сериозни щети, заради несигурността и сигналите на правителствата. Maritime.bg припомня, че в рамките на няколко месеца, предходното и настоящето правителство в южната ни съседка, бяха представени няколко варианта за увеличаване на данъците за морския бизнес. На по-късен етап стана ясно, че изменения в законодателството няма да бъдат извършвани. Общо 839 плават под флага на страната и са собственост на местния бизнес. Статистиките показват, че най-много корабособственици от Гърция са се насочили към флага на Маршаловите острови и Либерия.

Средната възраст на гръцкия флот е 10 години, което е значително увеличение за последните няколко години. Въпреки това, статистиката отчита, че тази граница е с 2,5 години по-долу в сравнение с останалия световен флот. Гръцкият шипинг контролира 15,9% от целия световен флот.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент