На протест излизат работещи във Флотски арсенал, блокират Аспарухов мост

flotski-arsenalРаботници и служители на „ТЕРЕМ – Флотски арсенал – Варна“ започват първия работен ден след Великден с ефективна стачка и блокада на пътя Варна – Белослав и на Аспарухов мост.

Причината за протеста им са действията за отстраняването от длъжност на управителя на предприятието инж. Георги Стойков, предава Петел. За смяната му се знае от 8 април, когато във следобедните часове във „Флотски арсенал“ се получава факс от изпълнителния директор на „ТЕРЕМ“ ЕАД Огнян Чалъков. С него се забранява на Стойков да подписва договори, да поема ангажименти от името на кораборемонтния завод, както и да извършва плащания. Отнемането на правомощията на управителя на предприятието идва след като през февруари военните корабостроители излязоха на протест по същата причина.

Информирани, че се подготвя неговата смяна, те излязоха с декларация в подкрепа на инж. Георги Стойков. Причината за нея е проста – той е доказан професионалист, който не за пръв път вдига на крака завода. След като не го управлява, то отново затъва. През 2013-а Стойков се връща като управител и отново стабилизира „Флотски арсенал“ с подписване на договори, които гарантират приходи за дълъг период от време. Това означава и запазване на работните места на над 700 души. Затова и те излизат с декларация, с която искат управителят да остане.

„Отговор ни беше предоставен от министъра на отбраната и от председателя на съвета на директорите на „ТЕРЕМ“ ЕАД – София, че няма да бъде сменян управителят на дружеството. На основание заповед на министъра тенденциозно беше назначена одитна проверка на дружеството. Представеният предварителен одитен доклад от проверката на дружеството е положителен. На 8.04.2015 г. в 15:11 часа се получи факс от изпълнителния директор на „ТЕРЕМ“ ЕАД – София, че се отнемат всички правомощия на управителя. Това красноречиво говори, че сме излъгани от управляващите“, се казва в нова декларация на работниците и служителите.

Те заявяват, че ще спрат работа от 8:30 до 13:30 часа днес. Половин час по-рано те смятат да блокират за час пътя Варна – Белослав. Още по-заплашително звучи и намерението между 16:45 до 17:15 ч. да блокират Аспарухов мост, което вероятно ще доведе до сериозни смущения в автомобилния трафик на Варна.

„Политическите Ви игри ни омръзнаха. Ако в това се състои реформата Ви, твърдо не я искаме“, заявяват работниците и служителите. Те припомнят също, че сериозна част от приходите на „Флотски арсенал“ влизат в държавната хазна и в софийската „шапка“ на „ТЕРЕМ“, така че интересът кораборемонтния завод да работи нормално е общ.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент