Савин Попов поема „Флотски арсенал“, работещите продължават протестите

protest-flotski-arsenal-2Савин Савов Попов ще поеме управлението на „Терем – КРЗ Флотски арсенал – Варна“ ЕООД, сочи справка на Maritime.bg в Търговския регистър. Днес за вписване е внесена промяната в управлението на завода. Савин Попов е добре познат в сектор корабостроене и кораборемонт.

Близо 500 работещи във „Флотски арсенал“ протестираха днес. За няколко минути те затвориха пътя между Варна и Белослав. По-късно днес се очаква протестът им да продължи в района на Аспаруховия мост, но първоначалната идея за затварянето му отпадна.

В момента „ТЕРЕМ – Флотски арсенал“ – Варна има сключени договори на стойност 25 млн. долара, съобщи днес нарочения за смяна управител на кораборемонтния завод Георги Стойков, предаде petel.bg. „Хората може да са спокойни, работа ще има“, заяви той пред журналисти пред портала на предприятието, където работниците му се бяха събрали на протест в негова защита. Стойков е с орязани правомощия от миналата седмица след заповед от ръководството на „ТЕРЕМ“ ЕАД в София. Въпреки това неговият мениджърски договор все още не е прекратен. Управителят коментира, че знае за взето решение да бъде отстранен, но все още не го е получил официално.

Смяната му идва след уверения от министъра на отбраната и ръководството на „ТЕРЕМ“, че Стойков, който за втори път изправя на крака завода, ще продължи да заема поста си. „Смятам, че отстраняването ми от поста е по други причини, не по производствени“, коментира Стойков.

За смяната на управителя на „Флотски арсенал“ се говори от месеци. През февруари работниците организираха протест с негова подкрепа. Последва одитна проверка, резултатите от която са положителни. Стойков коментира, че се чувства леко обиден от това, че принципала на „ТЕРЕМ“ не оценява труда му, но приема нещата каквито са. Той подчерта, че няма нищо общо с ефективните стачни действия, започнати от колектива на завода в негова подкрепа.

„Благодаря им, че ме подкрепят, но моето мнение е, че няма смисъл. Принципалът винаги може да свали доверието си от мен и да го прехвърли на друг. Как да работя занапред, като не ме искат?“, коментира Георги Стойков.

Неговото отстраняване идва в момент, в който се водят преговори с руски клиенти. Стойността на тяхната поръчка е от порядъка на 45 млн. долара. Управителят на „Флотски арсенал“ отказа да коментира дали отстраняването му е свързано с тези договори, които трябва да бъдат потвърдени до дни.

„Политиката е едно, търговията е друго. Осигурена работа за завода има. Дори и без руски кораби, той е доказал, че може да съществува. Винаги обаче има опасност договорите за 45 млн. да не бъдат подписани. Клиентът като види, че има стачка, нормално е да си оттегли доверието“, коментира Георги Стойков.

Още по темата: Стачкуващи от „Флотски арсенал“ блокираха пътя Варна – Белослав

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота