Националният отбор по ветроходство на Мексико гостува в Бургас

vetrohodstvo-lager„Пристанище Бургас” ЕАД бе домакин на съвместен лагер по ветроходство. Събитието се проведе в първата половина на април /2- 9 април/. То бе по инициатива на двата бургаски ветроходни клуба – Яхт – клуб „Порт Бургас” и Яхт – клуб „Черноморец Бургас”, съобщиха от Пристанище Бургас пред Maritime.bg.

Съвместните тренировки бяха в класовете „Оптимист” и „Лазер 4.7”.

Мексиканската делегация се състоеше от осем души. В клас „Оптимист” участие взеха четирима млади ветроходци от Мексико на възраст от 9 до 13 години, а в клас „Лазер 4.7” двама състезатели във възрастовата граница от 14 до 16 години.

По време на съвместните тренировки младите ветроходци имаха възможност да обменят опит.

Разноските по престоя на чуждата делегация са поети от „Пристанище Бургас“ ЕАД.

„Доволни сме от показaнoто от нашите и чужди спортисти. Въпреки че времето не беше особено благосклонно, тренировъчният лагер премина изключително успешно и нямаме инциденти”, каза Евгений Мавродиев, президент на Българската федерация по ветроходство и дългогодишен председател на Яхт клуб ”Порт Бургас”.

По време на престоя си младите ветроходци имаха и свободно време, в което посетиха градовете Созопол и Несебър.

След приключване на лагера, мексиканските състезатели участваха на  регата по ветроходство във Варна.

Идеята е подобни съвместни лагери по ветроходство да се организират и в бъдеще, като нашите клубове също могат да участват в лагери в чужбина.

Необходимо е само да бъдат осигурени средства за пътните разноски на родните състезатели. Евгений Мавродиев отбеляза, че Бургас е единственият град на Черно море, който в продължение на няколко години успява  да бъде домакин на редица международни и световни ветроходни състезания.

Тази година също няма да е изключние. През август на територията на  Марината ще се проведе европейското първенство по ветроходство клас 420 и 470.

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота