Путин: Без значение е, че не получихме корабите „Мистрал“

vladimir-putinБез значение е за нас, че не получихме корабите „Мистрал“ от Франция. Това каза на годишната си „пряка линия“ руският президент Владимир Путин. Ежегодно той отговаря няколко часа на хиляди въпроси, които получава от гражданите.

„Отказът от доставката на корабите по действащия договор е лош знак“, каза президентът на федерацията. По думите му това развитие няма никакво значение за сигурността и отбраната на страната.

Той изрази надежда Франция да възстанови платените до момента от Русия средства за строителството, както и всички допълнителни разходи, които са направени във връзка с изпълнението на договора.

„Това безусловно говори за надеждността на нашите партньори. Ще го отчетем в бъдещото ни военно-техническо партньорство“, коментира още Путин.

Maritime.bg припомня, че вторият хеликоптероносач „Мистрал”, който Франция построи за Русия, излезе на ходови изпитания преди няколко седмици.

5 млн. евро месечно плаща Франция за охрана и техническо обслужване на двата хеликоптероносача „Мистрал“, ако не бъдат предадени на Руската федерация, писаха неотдавна местни медии. Към тази сума се добавят и платените вече от Москва 890 милиона евро, плюс неустойката.

Maritime.bg припомня, че в началото на годината министерството на отбраната на Франция заяви, че няма да прави изявления по повод проваления договор за доставка. Решението за замразяване на договора е политическо и затова всички въпроси следва да се отнасят до президента на Франция, отсякоха военните.

Първият хеликоптероносач трябваше да постъпи в руския флот през есента на миналата година.

Преди четири години Франция гарантира чрез договор доставката на два хеликоптероносача за нуждите на флота на Русия. Договорът, на обща стойност 1,5 млрд. щ. долара, бе парафиран между Рособоронекспорт и DCNS.

||| Всичко по темата:
Хеликоптероносачите „Мистрал“ за Русия

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по