Китай строи мегапристанище и военна база в Пакистан

pristanishte-gvadar

Китай ще строи мегапристанище в пакистанския град Гуадар. Това съобщават световните агенции, позовавайки се на местното правителство.

Китай взема пристанището, което се намира в административния център на едноименния окръг на Пакистан, на концесия за 40 години.

По този начин Поднебесното царство си осигурява пряк достъп до страните в Залива.

Опционално страната ще има право да развива и военноморска база.

Към момента е известно, че Китай планира разширяване на съществуващия порт с инвестиции в размер на 1,62 млрд. долара. Китайски медии съобщават, че пристанището в Гуадар ще влезе в програмата за развитие на „морския път на коприната“.

Западни анализаторите определят китайския ход в региона като ключов, тъй като пристанището има пряка връзка с Кашгар – град в югоизточен Китай, чрез 3000-километров път.

В момента Китай изгражда икономически коридор, който да свърже Гуадар и провинция Синцзян чрез пътища, жп-линии, нефто и газопроводи.

Благодарение на получената концесия, Китай си осигурява пряка връзка с 20 страни.

Народната република планира да завърши мащабното строителство на нови терминали в Гуадар през следващите 5 години.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота