Ивайло Московски: Пристанище Варна е потенциален обект на концесия

Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg
Министър Ивайло Московски, снимка: Maritime.bg

Пристанище Варна е потенциален обект на концесия. Това коментира министърът на транспорта Ивайло Московски в интервю за в-к „Строител“.

По думите му министерството се стреми да балансира инвестициите както в морските пристанища, така и в тези на река Дунав. „Също така ще търсим варианти за партньорство с частния сектор посредством отдаване на някои пристанищни терминали на концесия. В момента извършваме подготвителни действия за отдаване на концесия на Русе-изток, Видин-център и Зимовника в Русе“, подчертава още министър Московски.

Той припомня, че преди около месец, с решение на Министерския съвет, е прекратен договорът за концесия на пристанище Русе-запад. „По тази причина започваме нова процедура за концесионирането му“, коментира той.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” се предвижда изпълнението на проекти за модернизация и изграждане на съоръжения за приемане и третиране на отпадъци в българските пристанища с национално значение, отчита още министърът.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав” (ИАППД) е партньор по два проекта по Механизма за свързване на Европа, казва Московски в отговор на въпрос за проектите по механизма.

„Първият е „Феъруей“, по който ­ИАППД участва съвместно с още 5 държави – Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния. Целта на проекта е да се направят пилотни проучвания за постигане на хармонизирано поддържане на река Дунав и плавателните й притоци. Вторият проект, по който ИАППД е партньор с Румъния, е „Техническата помощ за ревизиране и допълване на предпроектното проучване за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на р. Дунав“. Водеща роля в този проект има румънската страна“, обяснява още той.

Maritime.bg припомня, че преди дни генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ инж. Ангел Забуртов коментира, че общите инвестиции в родните портове ще надхвърлят 50 млн. лева.

Още по темата:
Ангел Забуртов: Над 50 млн. лева са предвидените инвестиции в българските пристанища

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота