Холандски еко-кораб достави тор във Варна (снимки)

Холандски еко-кораб достави 800 t тор във Варна, установи Maritime.bg. 118-метровият CFL PERFECT е разтоварил 800-те тона тор на терминала на „Поддържане чистотата на морските води“ във Варна. Товарът е от Норвегия и за български дистрибутор на земеделския продукт.

Справка на Maritime.bg установи, че корабът е собственост на базираната в Холандия компания CFL (Canada Feeder Lines), която представя себе си като една от най-иновативните и природощадящи холандски фирми в шипинга. Построеният през 2009 CFL PERFECT е първият кораб във флота на фирмата, който има специално покритие на корпуса – „Hempaguard X7“ на Hempel, което осигурява усъвършенстван контрол на обрастването.

Слой от микро хидро гел предпазва корпуса на кораба от пренасяне на вредни морски организми от един воден басейн в друг, а специалните силиконови полимери в покритието улесняват самопочистването.

Според корабособственика CFL PERFECT разходва 8% по-малко гориво от съдовете от този клас. „Корпоративната ни философия е свързана с експлоатацията на висококачествени „зелени кораби“ с нисък разход на гориво и минимално въздействие над околната среда“, пише в сайта на фирмата.

От „Поддържане чистотата на морските води“ коментираха пред Maritime.bg, че това не е първи еко-кораб, който посещава терминала. Преди време във Варна е бил друг съд, който разполагал със система за алтернативни горива за задвижване на генераторите.

Справка на Maritime.bg сочи, че еко-корабът CFL PERFECT в момента се намира на рейда пред Варна в очакване на направление. Преди посещението у нас е превозил тор до Либия и Гърция.

Снимки: CFL.nl

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че