Грийнпийс критикува Испания за потъналия руски траулер (обзор)

oleg-naidenov

Екоорганизацията „Грийнпийс“ (Greenpeace) разкритикува властите в Испания за изтеглянето извън пристанище Лас Палмас на горящия руски траулер „ОЛЕГ НАЙДЕНОВ“, на борда на който е имало 1409 тона гориво, предаде Ройтерс. Maritime.bg припомня, че плавателният съд се запали на 11 април. След неуспешните опити за овладяване на огъня, властите решиха да провлачат кораба извън порта. Във вторник „ОЛЕГ НАЙДЕНОВ“ потъна.

Грийнпийс коментираха, че останките на плавателния съд лежат на дълбочина от 2400 метра на 15 nm от Гран Канария. „Горивото в танковете на кораба са екологична заплаха за района, който е местообитание на десетки видове, включително морски костенурки и делфини“, се казва в позицията на екоорганизацията.

По местните телевизионни канали бяха излъчени кадри, на които се вижда разлив с дължина на петното около 3,7 мили, което е в непосредствена близост до местните плажове.

Главният прокурор на Канарските о-ви вече стартира разследване за причините, довели до пожара на борда на руския траулер.

Maritime.bg припомня, че в началото на миналата година руският кораб бе арестуван от властите в Сенегал. Местните власти обвинява руските риболовци в незаконен улов. Според тях, корабът е бил наблюдаван да извършва подобни действия неведнъж в техни води. Руските риболовци обаче отхвърлиха всички обвинения, тъй като по време на ареста не са били във водите на Сенегал. На борда на траулера имаше улов за 540 хил. долара.

Дни по-късно Федералната агенция по рибарство на РФ съобщи, че „Олег Найденов” е арестуван след сигнал на екоорганизацията „Грийпийс”. „Според наши данни „Грийнпийс” са насъскали, нека използвам тази дума, сенегалския флот”, каза тогава началникът на руската риболовна агенция Андрей Крайний. Изявление направи и „Грийпийс – РФ”, според което обвиненията са „странни”.

Припомняме, че преди края на 2013-а година, руски спецчасти атакуваха ледоразбивача на „Грийнпийс” – „Арктик Сънрайс“, по време на акция срещу добива на нефт и газ в арктически води.

Още по темата: 

Руски траулер гори от няколко дни край Лас Палмас

Русия: Грийнпийс са виновни за ареста на нашия траулер в Сенегал

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент