ЕС със спешни мерки за кризата в Средиземно море

An Italian coast guard vessel is seen with an helicopter during the search and rescue operation underway after a boat carrying migrants capsized overnight, in this still image taken from videoИталианският министър-председател Матео Ренци прекъсна пътуването си из страната заради трагедията, разиграла се в Средиземно море, а президентът на Франция Франсоа Оланд поиска спешно да се свика съвещание на министрите на вътрешните и на външните работи на европейските страни.

Оланд иска спешната среща, за да бъдат взети мерки след новото корабокрушение на емигранти в Средиземно море, при което има опасения, че са загинали близо 700 души. „Ако това се потвърди, то ще е най-ужасната катастрофа за последните години в Средиземно море“, заяви Франсоа Оланд по ТВ Канал+, предаде БГНЕС.

Трябва да се увеличат броя на корабите, прелитанията и наблюдаването на зоната от въздуха и да се води по-енергична борба с трафика, защото онези, които пращат хората с кораби, са трафиканти и дори терористи, категоричен е френският президент.

Както вече бе съобщено, плавателен съд с близо 700 eмигранти, тръгнали от Либия, се преобърнал на около 100 nm от о. Лампедуза. При задействаната спасителна операция досега са намерени живи 28 души и са открити телата на 24.

В Италия всеки ден по море пристигат стотици бежанци от Северна Африка. Само за последната седмица в Сицилийския пролив са спасени 11 000 души, уточняват италианските медии.

Повечето eмигранти, опитващи да се доберат до италианските брегове, тръгват от Либия, но много малка част успяват да преминат морето. По данни на управлението на Върховния комисариат на ООН за бежанците от началото на годината в Средиземно море са загинали 950 души.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент