Докуват „Калиакра“ във „Флотски арсенал“, баркентината се включва във Фестивала на ветрилата

lights_kaliУчебно-ветроходният кораб „КАЛИАКРА“ ще премине междинен доков ремонт в „Терем – КРЗ Флотски арсенал – Варна“, а след това ще има натоварена програма и участие в започващите през следващия месец морски мероприятия във Варна. От „Български морски квалификационен център“ ЕАД съобщиха пред Maritime.bg, че е планирано плавателният съд да влезе на ремонт между 24-27 април, а продължителността му ще бъде десет дни.

За подновяване валидността на документите, издадени от регистровата организация, е необходимо на всеки пет години УВК „Калиакра“ да извършва класов ремонт, за да се потвърди годността и надеждността на корпуса и механизмите му по определени критерии. В средата на петгодишния период (или на всеки тридесет +/- три месеца) след класовия ремонт регистровата организация изисква да се направи междинен преглед на корпуса, който трябва да бъде извършен на сух док.

Стойността на договора между корабособственика и кораборемонтното предприятие е 59 730 лева.

На 5 май се очаква „КАЛИАКРА“ да застане на Морска гара – Варна, а два дни по-късно борда на баркентината ще посетят ученици от 8 до 18-годишна възраст от 5 националности. Те ще се запознаят на борда на кораба с живота на море, като част от проект за популяризиране на морската професия, който изпълнява Частната търговска гимназия в града.

Баркентината ще се включи във Фестивала на ветрилата, който ще се проведе с редица спортни мероприятия в акваторията на Варненския залив, Пристанище Варна и Морската градина. Фестивалът се организира със съдействието на община Варна, уточняват от БМКЦ.

На 24 май морският посланик на България ще приеме, за разходка във Варненския залив, деца по проект Игри „Трансфронталиер”, в рамките на сътрудничеството между Община Варна и департамент Нор, Франция. Целите на тази инициатива са да запознаят децата с културата, езика и образованието във Франция, Белгия и България и да популяризира френския език и култура в учебните заведения във Варна.

От БМКЦ коментираха пред Maritime.bg, че ще бъдат организирани двучасови разходки във Варненски залив за наблюдаване на фестивала при цени за граждани – 20 лева /деца, ученици и студенти/ и 30 лева за възрастни. Билетите ще се продават на борда на кораба 30 минути преди отплаване (за предварително записване и резервации: тел +359 884 779 054 / +359 884 779 058) .

Част от програмата:

  • 19 Май от 11.00 часа и от 14.00 часа – разходка и наблюдаване на регата за Оптимист и Олимпийски класове във Варненски залив
  • 20 Май от 11.00 часа и от 14.00 часа – разходка и наблюдаване на регата за Оптимист и Олимпийски класове във Варненски залив
  • 21 Май от 11.00 часа и от 14.00 часа – разходка и наблюдаване на регата за Сърф, Кайт и Ял 6
  • 22 Май от 11.00 часа и от 14.00 часа – разходка и наблюдаване на регата за Сърф, Кайт, Ял 6.
  • 23 Май от 11.00 часа и от 14.00 часа – разходка и наблюдаване на регата за Регата Варна Ченъл Къп за килови яхти

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини