Тръгва реформата в Морска администрация, нова структура поема търсенето и спасяването

Катер "Варна"
Катер „Варна“

Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да бъде преместена от София във Варна с две подразделения – в Бургас и в Русе. Това реши Министерски съвет на днешното си редовно заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

С изменението на устройствения правилник на „Морска администрация“ ще се постигне децентрализиране на част от дейността и оптимизиране на контрола на трафика и корабите. Ще се подобри процеса по търсене и спасяване във вътрешните водни пътища и борбата със замърсяването на речната околна среда.

Правителството прие промени в устройствените правилници на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и изпълнителните агенции „Морска администрация“, „Автомобилна администрация“, „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи (ЕСМИС)“ и „Проучване и поддържане на река Дунав“, както и в Наредбата за предоставяне на речни информационни услуги по вътрешните водни пътища на Република България.

Промените са направени във връзка с намаляването на разходи за персонал съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и оптимизиране на функциите и оперативната дейност.

Предлаганите промени в „Поддържане и проучване на река Дунав“ ще доведат до подобряване и укрепване на административния капацитет, по-висока оперативност и по-ефективно изпълнение на функциите на агенцията при намален числен състав.

Още по темата четете тук:
Реформа в Морска администрация: Нова дирекция поема търсенето и спасяването

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент