Европа стартира военноморска мисия заради кризата в Средиземно море

Migrants: 956 rescued by Italian Navy boat 'Fregata Euro'ЕС ще обсъжда на извънредна среща днес план за включване на военни кораби и авиация в борбата с трафика на нелегални имигранти в Средиземно море, съобщи Франс прес.

В проекта за декларация се говори за „систематични усилия за идентифициране, залавяне и унищожаване на плавателните съдове” на престъпните банди, които прекарват хора до бреговете на Европа.

Лидерите на страните от ЕС могат да възложат на комисаря по външната политика Федерика Могерини да започне незабавна подготовка на операция по защита на сигурността в съответствие международното право, допълва Дойче веле.

Италианският премиер Матео Ренци е предложил да се обсъди възможността за нанасяне на удари срещу контрабандистите в Либия, съобщава Франс прес, като се позовава на високопоставен източник в Брюксел, предаде Мениджър.

Извънредната среща бе предизвикана от поредната и най-голяма досега трагедия край бреговете на Италия. На 19 април там загинаха 800 души на борда на рибарски кораб на контрабандисти. Италия и Малта са най-често атакувани от трафикантите на нелегални имигранти.

|Още по темата:
|ЕС със спешни мерки за кризата в Средиземно море

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент