Бедствал край Галапагос кораб стана изкуствен риф

izkustven-rifКорабът, плаващ под флага на Еквадор, който през миналата година заседна край Галапагос, бе превърнат в изкуствен риф. Цялата операция бе проведена от базираната в САЩ специализирана фирма T&T Salvage, която първо изтегли плавателния съд, след което го потопи за нуждите на изкуствен риф.

Кораб FLOREANA заседна на 28 януари край Сан Кристобал, най-източният остров от архипелага, малко след като напусна пристанището с направление Санта Круз. На борда му имаше 1400 т товар и над 13 хил. галона гориво.

Местните власти обявиха тогава аварийно положение, тъй като съдът се намираше в застрашена зона на ЮНЕСКО.

Съдът е изтеглен на 4 април и провлачен извън границите на резерват Галапагос, а след което потопен на близо 1000 метра дълбочина. Операцията, проведена от американската фирма, е включвала възстановяване на големи части от корпуса на плавателния съд, запечатване на машинното отделение и прехвърляне на останалото в танковете гориво.

Всички потенциално опасни течни и твърди материали са били отстранени от борда на FLOREANA, преди превръщането му в изкуствен риф.

Maritime.bg припомня, че местните власти съобщиха, че FLOREANA е трети кораб, който засяда край остров от архипелага за по-малко от 12 месеца.

izkustven-rif (1)
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по