Изследват подводния шум в Черно море

zvuk-pod-vodata
За пръв път учени от Института по океанология към БАН във Варна ще изследват нивото на подводния шум в българската икономическа зона на Черно море. Проучването ще бъде направено в рамките на проект, представен днес от директора на Басейновата дирекция за Черноморския регион Десислава Консулова, предаде Дарик.

Парите за изпълнението му – над 1,3 млн. лева, са осигурени от Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност. Проектът ще продължи 13 месеца, като задачата е да се направят проучвания по 11 показатели и да се подобрят механизмите за мониторнг върху Черно море.

Консулова обясни, че проектът е в изпълнение на Рамковата директива за морска стратегия, която налага подобряване на наблюдението върху морските води от края на тази година. ЕК вече е дала указания на българските учени какви изследвания трябва да бъдат направени, като са посочени 11 показателя.

В рамките на проекта ще бъдат направени серия изследвания, като целта е да се съберат актуални данни за планктонните съобщества, видовете безгръбначни по пясъчното дъно, видовото разнообразие на рибите, състава и числеността на морските бозайници. Учените ще събират данни за наличие на чужди видове фито- и зоопланктони в Черно море. За пръв ще бъде направено и изследване за наличие на пластмасови частици в месото на рибите.

Пилотно проучванията ще обхванат акваторията между нос Галата и нос Емине.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по