Търсят финансиране от ЕС за ново рибарско пристанище във Варна

Asparuhovo PristanishteЗа изграждането на ново рибарско пристанище във Варна ще се търси европейско финансиране. За да тръгне строителството обаче, е необходимо да се изясни собствеността на терена за него в района на кв. „Аспарухово”. Това каза пред агенция „Черно море“ Стефан Бакърджиев, началник на отдел ”Рибарство и контрол” – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предаде Investor.

От думите му става ясно, че изясняването на собствеността ще продължи през цялата година и едва след това ще може да се говори за изгражането на порта.

Бакърджиев припомня, че с още една година се отлага регистрацията на рибарите с малки плавателни съдове като юридически лица и изискването да ползват касови апарати. „Това стана с приемането на законопроект, който премина на първо и второ четене в парламента. Предвиждат се промени за отпадане на регистрацията на рибарски лодки под 10 м. Това ще облекчи както самите рибари, така и нашата администрация“, смята Стефан Бакърджиев.

Той отчита, че от началото на годината са издадени 322 разрешителни за стопански улов с рибарски съдове. Издадените разрешителни за улов на калкан тази година са 58 – колкото и миналата.

„Работи се по нови промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които ще бъдат приети през година. Те са насочени основно към подобряване на контрола в нашата дейност“, коментира експертът.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент