Иранският флот стреля по кораб на Maersk, съдът е арестуван

Maersk-TigrisКонтейнеровоз на Maersk е обстрелван и арестуван от властите в Иран. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на редица източници и Пентагона. Информацията към момента обаче е изключително противоречива. Вчера Ройтерс разпространи съобщение, че кораб MAERSK TIGRIS, плаващ под флага на Маршаловите острови, е обстрелван от ирански сили за неправомерно навлизане в териториалните води на ислямската република. Корабът е менажиран от Rickmers Shipmanagement.

Според една от версиите, разпространена от Пентагона, при навлизането в Ормузкия проток, корабът е доближен от патрулни съдове на Иран. Те разпоредили на капитана да навлезе навътре в териториалните води на страната, а след като той отказал – произвели предупредителни изстрели. В същото време от борда на контейнеровоза е изпратен сигнал за бедствие, който е приет от американските сили в района. Американският разрушител USS FARRAGUT и самолет от флота на щатите са се насочили към MAERSK TIGRiS и наблюдават ситуацията.

Кораб MAERSK TIGRIS е плавал към Джебел Али, ОАЕ от Джедах, Саудитска Арабия.

Първата разпространена от медиите информация, която бе опровергана официално е, че на борда на кораба има 34-членен екипаж американски моряци. По-късно вчера бе опровергана информацията от Пентагона, но в крайна сметка тя е разпространена от множество източници и е трудно да се прецени дали изнесеното в медиите е коректна информация.

Иранската информационна агенция Фарс също информира за случая. „Става дума за търговски кораб, който е атакуван от иранските военноморски сили“, се казва в информацията на агенцията. По-късно в същата агенция се появи информация, че всъщност MAERSK TIGRIS е конфискуван, след заповед на местен съд.

Все пак в края на деня Rirckmers косвено потвърдиха за случая. В свое съобщение компанията твърди, че е „притеснена за сигурността на екипажа“, но „полага всички усилия за решаване на проблема“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент