Няма данни за арестувани български моряци в Иран

maersk-tigris-2Няма официална информация, че на борда на задържания от иранските власти кораб е имало български граждани. Това каза говорителят на МВнР Бетина Жотева пред журналисти в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Още снощи, когато се е появила информацията в медиите, нашият посланик е осъществил връзка с всички компетентни ирански органи по веригата включително и с посолствата, които са описани в медийните публикации. Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на борда на този кораб е имало български граждани. Става въпрос само за един и това е капитанът. В мига, в който разберем нещо повече за него – дали действително имаме български капитан, ще Ви информираме своевременно“, обясни Жотева.

Тя уточни, че информацията за това идва от иранските медии, а не от официалните ирански власти. По думите ѝ нашият посланик в Техеран е в постоянна връзка с иранските власти, с колегите си от другите посолства и засега няма нищо тревожно. „Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан, просто защото граничният патрул на Иран е забелязал нещо съмнително в кораба, но те не смятат, че ще има някакъв много голям проблем с това и корабът скоро ще бъде пуснат“, допълни Бетина Жотева. Тя посочи също, че корабът е плавал под флага на Маршалските острови.

Припомняме, че плаващият под флага на Маршалските острови кораб бе задържан в Ормузкия проток във вторник. Информация, че сред 24-членния екипаж има и моряци от България се появиха в иранските медии снощи.

Още по темата:
Иранският флот стреля по кораб на Maersk, съдът е арестуван

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по