Георги Петров е капитан на Maersk Tigris, корабът е арестуван заради съдебен спор от 14 години

maersk-tigris

Моряците от екипажа на контейнеровоз MAERSK TIGRIS са в безопасност и „в добро настроение“, съобщи пресслужбата на датския гигант Maersk. Maritime.bg припомня, че корабът бе арестуван от властите в Иран. Капитанът на кораба е българин – Георги Петров.

Ирански патрулни катери откриха стрелба срещу кораба, засилвайки напрежението в най-натоварения за корабоплаването проток, което доведе до изпращане от страна на САЩ на сили, които да извършват мониторинг на ситуацията.

MAERSK TIGRIS плава под флага на Маршаловите острови, съдът е под мениджмънта на Rickmers Shipmanagement.

Датското външно министерство разпространи информация, че към момента корабособствениците и мениджърите на кораба правят опит за установяване причините, които са довели до задържането със сила.

В същото време иранските пристанищни власти разпространиха информация, че това е станало след съдебна заповед. Фирма Pars Talaie има финансови претенции към Maersk. Местната информационна агенция Tasnim дори твърди, че става дума за отношения между двете фирми от преди десет години. Според агенцията става дума за неуреден спор за товар, който Maersk трябвало да превози от Абадан за Дубай.

Пресслужбата на Maersk вчера дебело подчерта, че корабът не е собственост на датската компания, но в момента се установяват всички юридически въпроси. Rickmers от своя страна коментираха, че корабът е собственост на „група частни инвеститори“.

Според Maersk корабът е задържан в международни води, а Rickmers уточниха, че е атаката е станала в признатия международен корабоплавателен път.

„Информацията, която имаме от капитана на кораба е, че той е бил в международния коридор в Ормузкия проток, когато е станало задържането“, твърдят от Rickmers.

На борда на MAERSK TIGRIS има 24-членен екипаж. Моряците са предимно от Източна Европа, но сред тях има и британци. Екипажът е „в сравнително добро състояние“, сред тях няма пострадали, а корабът не е понесъл щети, уточняват още от Rickmers. Maritime.bg изпрати официално въпроси до румънската менинг агенция, която е изпратила българския капитан, но все още няма отговори. В телефонен разговор представител на фирмата потвърди, че на борда има български капитан, но отказа да даде повече подробности.

„В момента поддържаме постоянна комуникация с кораба, което не можехме да направим от дълго време. Нямаме официален контакт с иранските власти, нито някаква документация или уведомление“, твърдят още от Rickmers.

Справка сочи, че корабът в момента се намира на стоянка край основното иранско пристанище Бандар Абас.

Инцидентът с кораб MAERSK TIGRIS става в критичен момент за отношенията между САЩ и Иран. Той може да доведе до замразяване на сделката за ядрената програма на ислямската република и да увеличи напрежението между регионалните сили.

„Към момента не можем да твърдим каква е причината за задържането на MAERSK TIGRIS“, подчертават от Maersk. Датският външен министър коментира, че лично се е заел със случая и внимателно ще следи развитието му.

Maritime.bg припомня, че вчера българското външно министерство разпространи информация, че няма данни за наличието на български моряци сред екипажа. Според говорителя на родното министерство, нашият посланик в Техеран е в постоянна връзка с иранските власти, с колегите си от другите посолства и засега няма нищо тревожно.

Техеран зачита свободата на международното корабоплаване. Това каза в Ню Йорк външният министър на Иран по повод ареста на MAERSK TIGRIS.

„Персийският залив е нашата линия на живота. Ние зачитаме международното законодателство, свободата на корабоплаването е задължително“, подчерта още Явад Зариф.

Междувременно говорителят на държавния департамент на САЩ Мари Харф коментира, че „щатите имат пълната власт и отговорност по въпросите на сигурността“, които са свързани с Маршаловите острови, което включва и всеки плавателен съд, който плава под техен флаг. „Знам, че има изразено искане за съдействие, но към момента нямам информация за причините, които са довели до задържането“, коментира Харф.

Външният министър на Иран подчерта, че действията на Maersk са странни. Той коментира, че няма нищо странно в случая, а Военноморските сили на страната са изпълнили разпореждане на съда. „Просто са си свършили работата, става дума за съдебен спор от 14 години насам“, каза министърът.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини