Външно министерство потвърди за капитана на Maersk Tigris

maersk-tigrisКапитанът на кораба, който бе задържан от иранските власти на 28 април вечерта в Персийския залив, е български гражданин. Това потвърдиха от МВнР.

Съобщението на министерството:

Според изявление на Говорителя на МВнР на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямска република Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик – „Мерск лайн”.

Корабът се намира в пристанище „Шахид Бахонар” в „Бандар Аббас”, всички 24-ма души (граждани на различни държави) на борда са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване. След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен.

Плавателният съд задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания „Парс Талайе”, която има финансови претенции към компания „Мерск лайн”. Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

Посланикът на Република България в Техеран връчи на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.


Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по