„Ком“ бе посрещнат тържествено в най-голямото сладководно пристанище в света

kom
На 15 април 2015 г. моторният кораб „Ком“ на Параходство БМФ АД пристигна в американското пристанище The Twin Ports Duluth, Minnesota and Superior, Wisconsin. Това е най-голямото сладководно пристанище в света. Намира се в най-западната част на Северноамериканските Големи езера (North America’s Great Lakes) и приема кораби, които пристигат от Атлантическия океан и преминават през морския път „Св. Лаврентий“ и Големите езера (The Great Lakes and the Saint Lawrence Seaway). То е обединен порт на два американски града, които териториално принадлежат към два различни щата: Дулут е към Минесота, а Супериър – към Уисконсин. По товарооборот The Twin Ports е на 19-то място сред всички пристанища на САЩ.

Тази новина едва ли би заслужавала толкова голямо внимание, ако не беше тази подробност, че екипажът на „Ком“ с капитан Мариян Йотов е посрещнат от местните пристанищни и регионални власти с традиционната церемония „Добре дошъл, първи „солен“ (идващ от океана) кораб!“ в края на тежката за този регион зима. Първи приветства капитана на българския кораб Дейв Макмилън (Dave McMillan) – председател на борда на The St. Lawrence Seaway Development Corporation. На мостика на „Ком“ капитан Йотов посреща своите гости с боядисани великденски яйца и ги поканва да се включат в традиционната българска „борба“ с тях.

Събитието е отразено и от трите телевизионни канала в региона, а е предавано на живо от две други медии: The Duluth Shipping News и The Duluth News Tribune. Пред репортер на NNCNOW.com капитан Йотов споделя: „Харесвам Дулут и неговите жители. Те ни посрещат много дружелюбно и с отворени обятия. Аз наистина се радвам да бъда тук“. Местните медии посочват също, че през половината от прехода през морския път „Св. Лаврентий“ и Големите езера „Ком“ е плавал в тежка ледова обстановка и се е налагало да се търси съдействието на ледоразбивач. Пристигането на кораба на БМФ в американското пристанище The Twin Ports без каквито и да са поражения по него е още едно доказателство за професионализма на българския екипаж.

В публикациите се посочва, че „Ком“ е пристигнал в The Twin Ports Duluth след 25 дневен преход от Испания при не особено благоприятно време в Северния Атлантик. Той приема в американското пристанище 12 100 тона висококачествена пшеница в хамбарите си, които ще достави за клиент италианско пристанище. The Duluth Shipping News отбелязва, че това е петото посещение на „Ком“ тук и че първата му визита се е състояла на 26 май 1998 г. – година след като е построен във Варненската корабостроителница. Изданието публикува въздушна снимка на Варна – градът, където е построен „Ком“, и снимка на старопланинския ни връх Ком, чието име носи кораба.

При маневрирането на българския кораб в The Twin Ports Duluth е подпомогнат от влекачите на The Great Lakes Towing Company – компания с над 115-годишна история, с която Параходство БМФ е в делово партньорство от 1987 г. Информацията и снимките са изпратени до БМФ от Стефанос Скортелис – от агентиращата кораба компания Navitrans Shipping Agencies Inc., Канада, като в съобщението се посочва, че фотографиите от церемонията и гостуването на „Ком“ са направени от Paul Scinocca & Diane Hilden (DKH).

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент