Иранска фирма може да продаде Maersk Tigris

maersk-tigris-2Чисто финансов е случаят със задържането на кораб MAERSK TIGRIS. Това заяви Хамид Джаханиан от иранската фирма, която арестува плавателния съд. Maritime.bg припомня, че капитанът на кораба е българин. Той и 23-членният екипаж на кораба бяха задържани от сили на иранския флот.

„За съжаление някои се опитват да експлоатират политически този случай, но действителността се свежда само до щетите, които понесохме заради „Мерск“, каза Джаханян в първото си изявление от началото на аферата. През последните дни редица ирански представители заявиха, че случаят е чисто търговски, припомня АФП.

Американска лодка и изтребители се насочиха към кораба, но нашият военноморски флот успя да го насочи към пристанище Бандар Абас, заяви Джаханиан, който управлява компанията „Парс Талайех Ойл Продъкшънс“, като добави, че корабът се намирал в ирански води, когато бил задържан.

Той потвърди, че съдебният спор между неговата фирма и „Мерск“ датира от началото на века и се отнася до контейнери, изпратени за пристанище Джебел Али в Обединените арабски емирства, които така и не били доставени на клиента, и оцени щетите, понесени от неговата фирма, на около 10 милиона долара.

Контейнерите не били потърсени от получателя, нито от когото и да било друг, и след 90 дни, в съответствие със закона, товарът бил унищожен, обяснява „Мерск“. Джаханиан поиска Мерск да плати понесените от неговата фипрма щети.

„Ако „Мерск“ ни плати това, което искаме от тях, корабът ще бъде освободен, ако не – имуществото и самият кораб ще бъдат продадени на търг, заяви Дхажаниан, като подчерта, че фирмата му е частна, и уточни, че тя изнася рафинирани петролни продукти за арабските страни от Залива и за азиатски страни.

Maritime.bg припомня, че моряците от екипажа на контейнеровоз MAERSK TIGRIS са в безопасност и „в добро настроение“, съобщи пресслужбата на датския гигант Maersk.

Още по темата:
Георги Петров е капитан на Maersk Tigris, корабът е арестуван заради съдебен спор от 14 години

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент