Наш ветроходец заведе иск за 1,5 млн. евро срещу Португалия

stanimir-spergerКапитанът Станимир Спергер – с български произход, след като яхтата e ударена от ужасна буря в океана, трябвало да бъде влачен до остров Грациоза, Азорските острови. Там бил задържан с обвинение за неправомерно отнемане на яхтата. Той е стоял затворен на остров Грациоза и Терсейра 181 дни. Сега е завел дело срещу португалската държава във връзка с този случай и е заявил иск за 1.419.000,00 евро обезщетение.

Така започва отвореното писмо на кап. Спергер, което той изпрати до редакцията на Maritime.bg. В него той се обръща и до фондация „Кор Кароли“ с питане дали е български гражданин. Повод за него е издигане на кандидатурата му за награда „Златен глобус“. Спергер изпраща преведена публикация от вестник „Аудиенция“, в която се разказва за неговия случай. Maritime.bg я публикува без редакторска намеса.

Това, което е трябвало да бъде транспорт на един ветроходен съд между архипелага Бермуда и град Порту по договор между собственика на яхтата и него се превърнало в един кошмар, където серия от събития предизвика затвор за капитан Станимир Спергер, произхождащ от България. Всичко започнало когато след жестока буря в Атлантика, яхтата е трябвало да бъде влачена на ширината на Азорите, за остров Грациоза. Това се случило на 02 октомври 2013 год. Пристигайки там, той бил информиран, че собственикът бил разтрогнал договора с имейл и че съществува една европейска заповед за задържане, издадена от Интерпол, срещу него, понеже бил откраднал яхтата.

Според капитанът, той не получил някакво съобщение чрез препоръчано писмо с обратна разписка, че собственикът на яхтата бил разтрогнал договора. Подобно писмо не са получавали и компетентните власти в Бермуда, където бил сключен договорът, за евентуално узаконяване на задържането му с европейската заповед. След това той бил представен на съдия, изслушан и е била приложена мярката на задържане предварителен арест. На капитанът са били сложени белезници и бил затворен за 181 дни на Азорите, остров Грациоза и о–в Терсейра.

Според Станимир, той е бил в предварителният арест на остров Грациоза, Азорите, без териториална компетентност, поради предполагаема кражба на яхтата. “Бях задържан очевидно беззаконно за 181 дни. В затвора преживях унижения и бях принуден да стоя в една килия с 5 човека, където трима човека пушеха непрекъснато. Аз бях ограбен в затвора. Моите пари изчезнаха в затвора.“

Той съди португалската държава и е заявил иск за обезщетение на стойност от 1.419.000,00 евро.
Началото на делото е посочено на 27.03.2015 в централния отдел на съда в Ангра ду Хероизмо. Правото за заявлението за обезщетение е било обосновано на 02.10.2013 в пристанището на Санта Круз да Грациоза, Азорите, Португалия поради 158 (сто и петдесет и осем) материални щети: пропуснати ползи и на нематериални такива, произтекли от съдебни решения или пропуски, скандални, недопустими, подтискащи, публични, явни, извън всякакво разумно съмнение, които са били извършени без да бъдат съобразени със законите на Португалия.

Когато е бил запитан, какво ще прави с парите, които ще получи от този случай, Станимир разкрил, че ще използва парите за да помага на други хора, които се намират затворени несправедливо.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент