Представят в САЩ газовите находища в Черно море

gazova-platforma-cherno-moreШефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев ще представи днес в Хюстън (САЩ) възможностите за проучване и добиване на нефт и природен газ в Черно море пред водещи фирми от САЩ и света.

Той е на световното изложение OTC 2015 заедно със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и Делян Димитров от Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“. Основен акцент в представянето на България ще са възможностите за работа в български води, които се разкриват след стартирането на процедурите за търсене и добиване на нефт и природен газ в блоковете „Терес“ и „Силистар“, заяви Добрев, цитиран от в-к „Стандарт„.

По време на форума зад океана българската делегация ще има разговори с представители на едни от най – големите американски компании в сектора. Преди седмица започна и конкурсната процедура за проучването за срок от 5 години на два блока – „Силистар“ и „Терес“, в континенталния ни шелф.

Наскоро пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Делян Добрев припомни, че в напреднала фаза са дейностите в съседната зона „Хан Аспарух“. „Там от три години са активни компаниите за добив „Тотал“ от Франция, „ОМВ“ от Австрия и „Репсол“ от Испания“, заяви пред немския вестник шефът на енергийната комисия в НС. По думите му първите сондажи за потвърждаване на залежите ще се извършат през следващата година. А четири години по-късно може да последва стопанският добив на газ.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент