Строят нов катер за поддържане на фарватера

56953648Нов специализиран моторен катер ще бъде построен за нуждите на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Предприятието вече е обявило процедура за избор на изпълнител, сочи справка на Maritime.bg в Агенцията за обществени поръчки.

Новият катер ще се оперира в пристанищни, рейдови и крайбрежни зони на Черно море, с отдалеченост на плаване до 60 nm от безопасно убежище, уточняват от ДППИ.

Съдът ще бъде оборудван и пригоден за извършване на наблюдение и обслужване на средствата за навигационно осигуряване – морските и канални буйове, както и промерната дейност в акваторията на пристанищата. Изискванията към катера, които ДППИ обяви, включват и наличието на борда му на фундамент („кладенец”) за закрепване на ехолот и съпътстващата го апаратура и кърмова работна платформа.

Корабът, със силовата уредба и цялото оборудване трябва да се проектира и построи в съответствие с най-новите изисквания, технологии и тенденции в корабостроенето и да отговаря на изискванията на ИА „Морска администрация“ за такъв вид плавателни съдове. Съдът ще бъде еднокорпусен, еднопалубен, с наклонени вълнорези и транцева кърма, с надстройка в средната част и два главни двигателя.

Новият катер ще има автономност 2 дни. Съдът ще има далечина на плаване до над 500 nm при 10 kn. Стойността на проекта е до 3 млн. лв., уточниха от ДП „Пристанищна инфраструктура“.

kater dppi (4)Maritime.bg припомня, че през март държавното предприятие прие в състава си нов катер. „БУЛРИС“ ще извършва мониторинг и заснемане на състоянието на речното дъно. Построен е в корабостроителница в Гърция, оборудван е със съвременна компютърна система и измервателна апаратура за извършване на наблюдение и заснемане. Съдът има дължина 13 m, широчина 4,30 m, газене 1,10 m и водоизместване 30,1 t. Съдът ще бъде постоянно базиран в Русе, но ще обслужва целия български участък на реката (още по темата тук).

Предвидените параметри за новия катер:

Дължина максимална на корпуса L = 15,00 m
Дължина с работна площадка Lmax = 16,00 m
Дължина по КВЛ LКВЛ = 13,8 m
buiШирочина на корпуса в мидела В = 4.0 m
Широчина максимална с буртика Вmax = 4.5 m
Височина на борда до палубата D = 2,10 m
Газене по КВЛ (от основната линия) dКВЛ = 1,19 m
Брой на екипажа n=2
Пътниковместимост n=8
Мощност на двигателите P ~ 2 х 300 hp
Скорост максимална vmax ~ 15 kn
Обем на горивните танкове 2 x 1.5 m3
Обем на танковете за прясна вода 0.5 m3
GROSS TONNAGE ~ 23

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент