Започва строителството на морската част на „Турски поток“

Кораб SEA SPIDER на Морска гара - Варна
Кораб SEA SPIDER на Морска гара – Варна

„Газпром“ премина към фаза строителство на морската част на газопровода „Турски поток“, съобщи ръководителят на Газпром Алексей Милер в интервю за телевизия Россия 24, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

Милер подчерта, че компанията е навлязла в стадий на подготовка и мобилизация на ресурсите за морската част на „Турски поток“.

„Затова днешната дата (8 май) може да се смята за начало на строителството на морската част на газопровода“, каза той.

Вчера Милер припомни, че пускането в експлоатация на „Турски поток“ е планирано за декември 2016 г.

„Турски поток“ е алтернатива на проекта „Южен поток“, от който Русия се отказа през декември миналата година. Неговият маршрут по дъното на Черно море ще съвпада със съгласувания по-рано маршрут на „Южен поток“.
„Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха през декември 2014 г. меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия към Турция по дъното на Черно море.

През газопровода ще преминават 63 милиарда кубични метра газ, от които 47 милиарда ще се доставят до газов хъб на турско-гръцката граница.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията