Кой ще извади „Олга Джи“?

korab-olga-djiУтре изтича срокът за участие в търга за изваждане на останките на кораб „ОЛГА ДЖИ“, които от години са проблем за пританището в Бургас. Това е пореден опит да се намери фирма, която да се справи с нелеката задача. Maritime.bg припомня, че в началото на миналата година бе обявена същата поръчка от пристанището.

През далечната 1998 година пристанището задържа плавателния съд. Арестът е следствие неплатени пристанищни такси. Сумата надхвърля цената на кораба и портът става негов собственик. 13-членният екипаж от Гана напуска страната, а само капитанът му остава в Бургас.

След няколко неуспешни операции за цялостно изваждане на кораба, бургаският порт прави нов опит за намиране на решение.

По информация на Maritime.bg, в момента е останала само една секция от кораба, тежаща приблизително 120 тона. Финансирането на операцията по изваждане ще бъде направена от пристанището, а след което реализираният метален скрап ще остане за порта.

Maritime.bg припомня, че през 2012 година бе направен опит за нарязване на кораба с диамантено въже.

Останките на „ОЛГА ДЖИ“ лежат в канала, който свързва Пристанище Бургас с езерото Вая, създавайки сериозни екологични проблеми.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент